膽粗粗試下解釋進擊的巨人結局

184 回覆
213 Like 84 Dislike
做咩理假膠
呢個解釋幾好,
艾撚作個if scene嚟滿足自己遺願
同 引導米卡沙行“完美”結局
樓主寫得好好
其實巨人結局整體都好合理
啲人屌創哥趕收尾 唔畫多幾格 我都理解
但完全唔明點解會有人屌爛尾
其實啲人expect睇到咩結局
其實點解要解釋尤米爾深愛住弗利茲王
咪斯德哥爾摩症咁解
個人覺得唔掂個位係艾倫控制唔到食老母個到
有啲做多咗
同埋咩都唔知
其實是但話咩人類始終都係會有內鬥
但係有共同敵人就可以令柏島團結咁咪得
整體劇情走向ok
但係呢啲真係扣分位
我反而覺得最bug係艾倫果段毒撚發言
食呀媽係宿命論,亦有可能係尤米爾強迫艾倫做
但老實講吉克個plan唔算白痴,睇你喺咩角度睇,想奮戰到底一定係屌佢老尾

吉克代表既係反生育主義,人生係無限既痛苦,與其要不自由、生命受威脅咁樣苟活,不如唔出生好過,咁就連痛苦都冇,就好似窮人生仔正仆街一樣道理
淨低既人就以享樂主義活到死,所以客觀咁睇吉克個計劃都係有佢既合理性喺到,唔一定係白痴垃圾
即係用返天能個玩法
命中注定

同marvel嗰種有差異
marvel個種即使殺咗baby thanos 都唔會對主世界有影響,只會多出一個平行世界
(老cap嗰種可能就係主世界嘅命定,照導演解嘅話)
吉克個plan有咩咁白痴
其實睇得明天能就冇理由睇唔明進巨,成個時空概念都係男主穿梭於過去現在未來,安排好晒所有特異點,最後將未成為主角既自己擺上主角位,簡單講就係你所講既閉環結構
要所有幫佢兜既人都戴頭盔戴到落腳 咁樣仲算唔算係一套好作品

乜撚都你地估鬼滅加多少少時空detail已經變劇情神作

想問下如果冇未來繼承人點睇到佢既記憶?牙創有話有平行時空?
唔係話進擊的巨人係一個loop黎,唔會有平衡宇宙嘅setting咩

屌人老母屌得咁大力
要你估就係爛
你睇緊童話小說咩
而家結局未就係同你講你哋思考太多
乜王女同艾撚關係呀
放走豬豬呀
反抗暴政要自由全部錯撚哂
主題係愛呀哈利
其實又唔算穿越時空
存在係記憶姐
得艾倫老豆見到艾倫
係因為佢地繼承左對方嘅記憶

但點解操控到過往嘅巨人就係一個迷
王女果part根本大部分人解讀錯誤 咁不得不承認演繹係差
我都重覆睇咗幾次
暴政/自由又有講錯咩
又幫創狗諗
你去巴哈同reddit
應該有人認同
我知,都所以一直見樓主平衝宇宙平衡宇宙咁講就r撚曬頭
你咁講又比啲解釋撚屌㗎喇
根本無寫就係無寫
要自己ff一大段野出黎補番啲劇情仲算係神作咩
上網睇 佢由第一話有個位無啦啦寫住845嗰到,加上第一話唔知邊版下面特登標示頁數13,然後成串數字唔知係用日文表達就去到138話有版個內容同第一話呼應,用咗同一句對白叫艾倫一路好走。
如果信依個說法,創狗一開始已經set好138話咁上下就會完,詳細要上網睇返
唔係平行時空,係通道...
連個主角自己都唔知自己做緊咩
讀者點會知
就咁完咗 有頭有伏筆冇尾仲唔係爛

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞