膽粗粗試下解釋進擊的巨人結局

184 回覆
213 Like 84 Dislike
呢啲野得佢知
喺另一個訪問又講過係想表達現實民族衝突
補充返BvS
batman聽到save Mathra會hang機除左自己阿媽撞名,亦係因為發現superman唔係無人性既怪物,而係同自己一樣有在乎既人
如果自己害死左superman阿媽,自己就同當年害死自己阿媽個搶匪無分別

其實成件事同套戲入面描寫雙方點理解對方係好配合,不過套戲本身已經太多9唔塔8既野,打亂曬角色描寫,句"save Mathra..."就變左笑話
最爛就係吸引咗你呢啲唔想諗嘢嘅垃圾
令讀者諗嘢係應該要佢地反思故事嘅意義,唔係幫佢諗埋個情節點解
仲要睇返佢哋以前啲萬字文腦補故仔
9成都俾個結局扭到佢哋估錯哂
好多佢哋講嘅伏筆點有意義實際都冇用
(又或响而家個命定論下都係多撚餘)
撚咗幾年腦補錯幾年
到個結局都仲係腦補落去
同古代啲奴才揣摩聖旨有得揮
作者個結局idea唔差,但係個表達差到爆。 寫返d回憶講返唔得既,畫多幾格講條蟲,講下食老母,講下始祖,點都好過畫reiner索女王支筆,冇人想知呀屌佢
叻啦叻啦想拎光環?
精彩

關於Eren死老母有D補充

狗仔睇返season 1 先見到佢老母俾屋壓住Dina又到果陣,開頭係一路死命咁叫Eren同Mikasa走嘅。係去到Hannes真係挾走佢地行遠左之後,最後先補一句唔好走,然後先俾Dina食

老母咁樣表現出黎嘅掙扎同矛盾,其實好似Eren喺地鳴前果種英明神武,同139裏面同Armin表現出黎嘅軟弱,果種反差其實好一致
重新審視下自己嘅說話啦
要縮返入老母個閪到果個,似乎係你
佢個故事表達方式唔係個個咁易入口
有人覺得紅酒先好飲烈酒on99
有人覺得啤酒咁苦又低酒精濃度飲嚟晒氣
個人口味已而。
你講果個位番睇下先。

多一個角度諗,其實都可以係艾倫用進巨自己操盤,用番dark concept 自我引渡。
三笠頭痛可以簡單d,有人留意過mikasa頭痛果陣艾倫同時有流眼淚。
再用上面巴打講138去木屋果段係沙世界嚟,用嚟push mikasa殺自己。
照你咁講睇小說都係同奴才揣摩聖旨咁
又或者估下都係揣摩聖旨?
其實睇唔同作品都有唔同整度腦補
就算睇netflix神劇都要不停腦補去估
當然可以估錯,但係佢有趣嘅地方就係要你估
可能你覺得估得多就無趣,咁未唔好估囉
又何必阻人估呢。
其實日文既話 第一集可以博得返第138集

咁我7左過度思考,係138段記憶去番第1話。thx 巴打
其實我覺得尤米爾鍾意王其實先解得通
雖然你會話佢斯德哥爾摩症候群

佢得到力量之後冇反抗仲要繼續幫佢打瑪雷
仲同佢生咗三個女
最後幫佢擋槍 但王竟係唔係關心佢
係叫佢唔好扮死快啲起身
所以佢明明有巨人力量可以有不死身
最後唔想復活心如死灰咁死咗
之後認定自己只係奴隸 死死地氣服務王血2000年

如果佢有既只係奴性
擋完就企返起身喇修復自己返去做野喇
工傷完咪返埋位做野囉
拎結論嚟proof 結論,你玩埋佢啦垃圾
諗諗下

可能呢個就係
諫山創傷害讀者嘅方法

吹奏完右翼行動
比埋無上嘅軍事力量右翼領袖

然後寫右翼領袖其實personally都係On9
睇番希特拉同毛魔,都係覺得,乜係咁ga。

始終中前段鋪得太好,大家有期望。
Dark souls講故事可以話係零分
順帶一提第一話棵樹已經畫好左個十字畀艾倫
想請問係邊度 我搵唔到
其實唔係爛既 係開局到中後段太多高潮 但個尾就好似好平淡 大家先大反應
Save定等有時間睇dark
fromsoft嘅驚基本上都係咁樣講故事
dark souls系列 ,Bloodborne ,demon souls
要你拾道具睇道具描述,睇場景裝飾去砌返個世界觀。
你可以話依個表達故事方法係零分。
不過有人咁樣去表達故事,都有人鍾意去估。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞