膽粗粗試下解釋進擊的巨人結局

184 回覆
213 Like 84 Dislike
好多人都覺得巨人爛尾, 我自己就唔覺得爛尾
注意以下內容係包括左Netflix 神劇dark 劇透+大量巨人劇透
點解係用依兩套野, 因為都同北歐神話有關 , 如果有睇Dark,應該會更易明
未睇晒巨人就唔好睇落去 !!!服用前請注意!!!!長文注意!!!!
============================================
由於劇情表達方式比較似Dark Souls
要你睇完資訊自行腦補去連番個故事, 我係會腦補嘅。
============================================

未睇晒巨人就唔好睇落去
未睇晒巨人就唔好睇落去
未睇晒巨人就唔好睇落去
未睇晒巨人就唔好睇落去
未睇晒巨人就唔好睇落去

最多人嬲嘅位一定係點解艾撚殺老母佢話自己都唔知?(下面果幕)我就試下解下個結局, 睇下可唔可以由爛尾變麻美。

眾所鳩知九大巨人都可以睇之前繼承者嘅記憶,而進擊的巨人係唯一一隻可以睇埋未來繼承者記憶(依個設定真係好重要, 一陣會解), 而記憶係好似巨人骨同肉一樣透過道路傳去畀九大巨人繼承者。

睇番139艾倫有講到佢比始祖力量影響, 佢腦一片混亂, 個人睇法係佢本身都被尤彌爾引渡同影響緊, 進巨繼承者一直都係畀同一段記憶引導,正如梟同古利夏講要救三笠同阿明, 其實佢哋兩個都唔明點解, 不過佢哋知跟住未來記憶嘅引渡就可以解放艾族,做左先。
而艾倫就係巨人系統入面一個好特別嘅存在,點解?
1)進巨係唯一一隻可以睇未來繼承者記憶嘅巨人
2)同時持有始巨, 可以係道路上搵到尤彌爾
1)+2) 令到開眼嘅尤彌爾可以引渡進巨做唔同嘅野嚟救未開眼嘅自己, 成為左尤彌爾搵唔同奇異點嘅變數, 尤彌爾就透過引渡進巨去產生唔同結果, 去搵自己想搵嘅結局。

引用PTT 一篇分析講尤彌爾想搵咩, 佢係想搵一個似自己嘅人係盲目嘅愛入面解脫。
https://pttcomic.com/isayama/M.1617919527.A.01B.html

點解令佢解脫果個係三笠, 依點我都未完全諗通, 嘗試解釋下(戴頭盔戴到落腳先
1)三笠係阿卡曼家族,記憶不能被洗
2)佢係深愛進巨繼承者嘅人
3)三笠對艾倫嘅愛好比尤彌爾對弗裡茨王嘅愛

點解1)係重要? 留意番咁多阿卡曼得三笠係有頭痛, 而頭痛嘅時機好多時都係奇異點(奇異點即係三笠做唔同選擇出現唔同未來) 而三笠係被迫接收唔同平衡宇宙嘅記憶,而佢嘅記憶係不可被delete, 咁佢就可以用嚟做一個安全嘅memory card。 頭痛應該係接收過平衡宇宙記憶嘅後遺症多左記憶? Harddisk 熱左咁掛。
點解2)重要, 三笠同艾倫就好似 Matrix 入面嘅agent smith 同 Neo 咁(Virus & Bug)。
3)係尤彌爾自己嘅投射。當三者都成立, 尤彌爾先容易操控三笠同艾倫去搵自己想要嘅結果, reboot matrix 咁。

139話艾倫係唔知最後會畀阿明佢哋阻止依個奇異點, 佢用進巨力量都只係睇到滅世依個時間點,再之後就睇唔到(留意番平衡宇宙艾倫就死係會出現同一個巨人班紋), 佢係信跟住記憶做可以令大家"前往城牆另一邊",島上艾族就可以自由, 所以為左艾撚同其他進巨一樣不昔一切去到依一點, 所以連老母都殺。
一開頭"致2000年後的你"應該係開咗眼嘅尤彌爾致番2000年後嘅未開眼自己, 138話最後果頁就係尤彌爾想畀自己嘅訊息。依個講法係基於成個故事得尤彌爾過左2000年。
艾倫殺老母要用netflix 神劇Dark 去輔助理解
Dark 劇透注意
Dark 劇透注意
Dark 劇透注意
Dark 劇透注意
Dark 劇透注意
Dark 劇透注意
Dark 劇透注意
Dark 劇透注意
Dark 劇透注意
Dark 劇透注意

(如果有睇Dark 應該好易明, 壯年Jonas 引渡細路Jonas, Adam即係老年Jonas 引渡番壯年Jonas 咁,拎Jonas出現係世上嚟做比喻,大過嘅Jonas就必需要帶走Mikkel Nielsen製造悲劇, 要Mikkel Nielsen失蹤先可以令佢成為Michael Kahnwald, Michael Kahnwald又要自殺,咁樣Jonas先可以降生於世, 繼續搵逃出個Loop嘅可能性 , 艾倫殺老母都係同一套路, 尤彌爾大概就係Adam)

睇番第一話, (戴頭盔先!!!!)我覺得叫"艾倫,路上小心"係尤彌爾透過三笠把口,係夢中同艾倫講(特登油黑左咁)。艾倫問三笠頭髮點解變長左同喊, 係艾倫又畀尤彌爾reset 左去依個奇異點,記憶重疊左。

用番Kenny 哥就死都唔打針做腦殘巨人果part(雖然阿卡曼應該係變唔到),佢一生追求力量,到佢死果下選擇唔打針,最後放棄左做力量嘅奴隸。
用依段去睇始祖,佢係愛情嘅奴隸,艾撚係為左追逐自由嘅奴隸。

順帶一提第一話棵樹已經畫好左個十字畀艾倫 (我都係睇其他POST先知), 艾倫嘅命運一早畀諫山創定好,結局就好似創哥所講“艾倫只係自由嘅奴隸”, 最後變做雀, 大概變左做自由鳥掛?

最後補充少少北歐神話, 巨人係用左北歐神話做設定, 好似尤彌爾身處嘅座標就係世界樹, 點解係尤彌爾身處嘅沙世界係無時間依個Concept, 既去到現在過去同未來?

北歐神話入面世界樹有三條根, 每條根連去唔同界。
1)第一條根連去神界-阿斯加特 (Asgard)
2)第二條根連去巨人國-約頓海姆(Jothuheim)
3)第三條連去冰雪國度-尼福爾海姆(Niflheim)
阿斯加特樹根係由命運三女神(Urd, Verthandi, Skuld )打理
From wiki https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%AB%BE%E6%81%A9%E4%B8%89%E5%A5%B3%E7%A5%9E
"其中大女兒烏爾德(Urd)司掌「過去」,二女兒薇兒丹蒂(Verthandi)司掌「現在」,小女兒詩寇蒂(Skuld)司掌「未來」"
"…她們的主要任務織造命運之網,以及從烏爾德之泉中汲水澆灌世界之樹,這樣它的樹枝就不會腐爛…"
因為咁沙世界先被設定成既係過去又係現在又係未來, 尤彌爾係入面打理棵樹織緊命運之網咁。

點解變到巨人就係要食人, 艾族就係邪惡?
北歐神話入面第一隻巨人尤彌爾浸過毒水, 所以之後出世嘅巨人都係邪惡。

點解九大巨人?
應該相對於北歐神話尤彌爾死後變成嘅土地同原有嘅地方組成左九界, 而九界係畀尤彌爾死後心藏生出嚟嘅世界樹所貫通。

條蟲做乜勁?->
抄下wiki 先 https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8C%97%E6%AC%A7%E7%A5%9E%E8%AF%9D
"…尤彌爾的頭顱化為天空,腦髓為雲,身體成了大地,血液成為海洋,骨骼變成山脈,毛髮變成樹木。當尤彌爾屍身腐爛長出蛆,這些蛆就變成了精靈及侏儒…."
精靈嘅定位係半神族, 而人類係神話入面係用樹枝做, 可以理解變到巨人嘅艾族同用蛆蟲做成嘅精靈一樣。

巨人依套漫畫本身就好似Dark Souls 咁, 有好多唔串連嘅資訊, 仲要你睇少少克蘇魯神話先明,要你砌番埋個故仔咁。套漫畫最有趣嘅地方你睇到某個位,睇番之前會覺得完來係咁。同Dark Souls 一樣當你去到二周目同三周目去番同一個場境, 同其他player交流下, 你先會明點解D NPC 會講依句對白咁。

至於唔同野嘅隱喻eg.羽毛係代表自由果D就未探索完, 拋磚引玉等睇大家解析。
對於個故事主軸我估就係咁,等睇其他人對故事主軸嘅睇法。

#可能有錯#我都不知道
佢最爛就係乜都冇解釋
要好似依家咁自己估
諫山創啱啱出道果陣已經唔係想跟王道漫畫咁去表達,本身都唔係玩開平鋪直敍。
所以先話佢係漫畫界dark souls,啱玩就會覺得好玩,唔啱玩就會話爛作。
巨人咁兩極嘅觀點都係預左。
利申有睇DARK

但我想講你(地)諗多左啦
艾撚根本無殺老母
佢最多只係無從道路返去過去阻止老母俾巨人食
所以同樣地錫女王手之前既佢都唔係做緊戲
佢無阻止老母畀戴娜食,係站於ending嘅艾撚不作為,佢無殺老母,但無阻止。
至於之前係唔係做緊戲,就等於青年Jonas都係好真心,果刻Jonas都未知全貌。
嘈撚完未啊你班辣殺巨人撚 咁撚毒好心就縮返入你老母個閪度討論 成班毒柒肥
幫你解釋點解mikasa係關鍵果度 我都係睇完人地d文先知 其實呢個位鋪得好靚

大家都知阿卡曼有個設定就係“服務宿主”
而呢個設定最後起左作用 就係斬自己個宿主-艾倫 比尤睇
仲記得d人問點解138最後尤要係後面睇住

背後想講既係:當自己愛人想滅世 你有自由意志去殺左佢阻止滅世。對於尤黎講係無說服力 因為尤係愛既奴隸 佢唔相信自己可以做到擁有自由意志
而艾倫係mikasa既宿主 mikasa係要保護自己個宿主先啱
而尤都知道呢一樣野 但mikasa最後係選擇左殺自己個宿主 證明自己係奴隸都可以有自由意志 而艾倫打mikasa屌柒佢個度都鋪好左呢度 確保mikasa唔知道艾倫個計畫 否則佢都只係跟隨艾倫個意願去殺佢 而唔係自由意志

所以最後尤肯定放棄巨人之力 令蟲消失 尤等左2000年既人係mikasa

創狗表達得太急同差 但呢d分析就應該會明 好淺白都
講得幾好,ymir個part 我都有出過post 講類似既睇法
最大問題都係無好好解釋發動地鳴既原因
成個馬萊篇情節太監粗黎
Mikada果part基本睇法都係咁,我懶d寫完mikasa係尤彌爾嘅投射就算

可能係限死自己139完,件事攪到難入口左嘅。
地鳴依點無論基於諸神的黃昏又好,引渡艾倫都好,都係必需,因為去到地鳴依個option,先引發到新嘅奇異點。可以睇番三笠同艾撚一齊走老個平衡時空,果個結局始祖唔like,未玩下地鳴。
我睇法係地鳴唔係由艾倫發動,係要開眼嘅尤彌爾發動。
馬萊篇講契仔有點多,佢係想刻畫多d so call壞人果邊係點諗,不過又限死139話,好似交待唔切咁。
哩個位其實漫晝已經講得好明顯
好多人係講緊咩事點解突然條蟲無左
呢d漫畫都無寫到
基本上任你講
上一話我都以為會有平行時空世界線呢味野
但諌山無寫就係無寫
無人迫佢限死139話完
照我睇似係佢技窮寫得太大收唔到科多d
成堆伏筆又唔講
mikasa同艾倫去木屋過餘生,已經係imply左有平行時空。
當然要佢畫公仔要畫出腸先至係有寫,咁依套漫畫本來就唔係依個路線。
唔接受依個路線都無辦法嘅。
麻美
明哂 THX樓主
只能講我最初第一季唔係期待咁既結果
如果王道結局一定係用進擊砌贏哂所有人
呢個結果都唔錯行現實路線 但如果篇幅大啲就好
我之前都以為好多位有咩深意
但而家成個故事完左就係咩都無交代
唔係你監粗話某d位imply d乜就得
你要係成個故事有位驗證到先得架
憑空講根本任你9up

我之前都以為吉克好醒
好多位都imply佢好醒
但佢成個計劃就係白痴到無倫
故事去到果個位都預示左諌山既局限
我屌你老母你搵一話有講尤彌爾對王有愛嘅劇情出嚟
我唔同意
我認為真正嘅時間軸係咁

艾倫所有嘅未來已經被斷定好
即使想改都改唔到
由於進巨嘅能力係看見未來
某程度係剝削咗未來嘅可能性,亦即係唔自由
我哋可以視之為:喺2000年中,冇人係真正自由
因為未來嘅可能性已經俾進巨嘅能力塌陷咗
更加冇可能有平衡時空
所以三笠接受到嘅根本唔係咩平衡宇宙嘅記憶
而係佢喺道路同艾倫過嘅生活,去彌補翻現實嘅遺憾
幫王擋予算唔算愛的表現?
但好多人話只係奴性表現
結合前文後理,突出唔到「愛」呢個元素,只係睇到「奴性」
如果一套愛情漫畫咁畫真係唔單止屌老母近乎零嘅感情鋪排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞