十年過去 住公屋 同 買樓 到底有咩分別?

526 回覆
671 Like 38 Dislike
識生財,本金唔使多
供款比率佔收入2成點樣為錢煩

x哥咁有點解仲要借錢?
又點解廢老股神都話30年按揭係好既投資?
公屋仔大獲全勝呀!
你搵萬幾兩萬未覺得人地死供爛供囉
但業主係搵緊五六皮,家庭收入九皮十皮呢
咁就要睇下你供咩樓同你搵幾錢啦
有錢佬講野都好信
條 on 9 仔唔知突破左d 咩,教人唔好借錢,享受財務自由
當做左十五年野,大把要大學畢業既職業上到六萬唔計醫生律師ibank呢堆,仲有工程師、護士、乜乜治療師、老師、社工、狗、部分紀律部隊、大部分政府工,都未計你business行業啲manager 同部分保險狗好似係...有錯勿屌
不如你睇下邊間listed co annual report係無借錢
Company 無得講呀大佬,不過company 我都唔識
你d logic根本錯撚晒,又話要錢搵錢 之後又話錢搵錢本金唔洗多
如果自知冇能力買得起樓,咁玩好過做樓奴
求其啦係咪?
笑死 同你講緊full唔fullpay 買樓你show隻錶出黎托柒 你係咪 路易威登本人
笑撚死,有租租幫手,供兩層都只係家庭收入兩成幾
淨低嘅人工,養埋架車,生埋仔,一個禮拜可以去玩三樣興趣班,讀私校,請埋工人,疫情前一年最少去兩轉旅行,供養四大長老
都重有三四成人工淨wor
威下唔比咩你有得威都可以
如果巴打係戶主,其實都抽咗枝好籤
有能力又夠運未抽大單位居屋
抽唔到,住大單位新公屋其實唔差
仲有出現金糧但係計唔到個堆 30%到啦
你覺得ok就ok
冇咗升值果舊錢,但賺咗十年(租金-利息),佢10年買利息係勁平,簡單啲講就係今時今日人地比萬幾蚊租個單位,佢就係比緊幾千蚊利息
點都贏租十年樓
只不過係冇而家咁好景
洗鬼12萬咩
兩公婆搵6萬都夠比上車盤啦
前提係有儲錢
放隻19 錶出唻做乜
又有你道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞