十年過去 住公屋 同 買樓 到底有咩分別?

526 回覆
671 Like 39 Dislike
買樓係可以達儲蓄效果,市好重會升值,但係你就享受唔到人生,由其你生仔女,一挨就挨30年
你唔明架啦,真係識搵錢既,唔使靠買樓
呢個真,我兩公婆反而成日忙到星期六日先俾到多D時間俾個女

平時個女對個工人多
條友俾人踢爆2星期前仲出返工post,都仲咁厚面皮 同潛水位巴打唔同啦,個位巴打好過佢
我都想有工番
你可以唔使睇價錢買野,話買就買,唔使作出任何選擇,因為你識生財
證明到自己果d就狗衝貼出黎
證明唔到果d就話唔使貼黎證明自己你真係幾好撚
你未到個個位你唔會明,日日出入名店,逐間勞力士入去問貨,個人既氣定神閒
日日食好野,完全唔為錢煩惱
樓主我掩護你 你快啲走
呢度公屋仔地頭
廢淡橫行
咁又唔係,我係做比喻者
我之前日日去連卡佛買3
係,因為最近突然回想下人生,發現畢業到而家十幾年都無停過,不停沖沖沖,以為先苦後甜,食完呢轉屎過多十年八年就可以享下福。

但睇到同學另一個模式既人生,覺得好似錯過左好多野,而且唔係老來有錢就可以補償到

好似陪下幼年既小朋友(大左就無咁痴父母/就算痴都唔係果回事)

有D野趁後生唔去(如disco / club) 老左再去都無人受你玩

如果呢刻問我人生做過D咩值得講既故事,我真係諗唔到
下,你覺得真係好咩,自己自由自在重好啦,要坐車跟司機咪即係比煩惱自己
你入去行一轉再同我講吧
其實係 後生四圍旅行 去玩個種體力
同你50歲退休再去環遊世界 都係兩種唔同體驗
前者一定爽好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞