十年過去 住公屋 同 買樓 到底有咩分別?

526 回覆
671 Like 39 Dislike
買樓最好fullpay,壓力少,有自由
咁會賭唔到錢
我自己就覺得其實好輕鬆
我自己就岩岩上車買左樓
諗緊買唔買埋個車位
定係買外國樓算
睇你買樓都話要full pay,做生意實好成功啦
一路心諗"個"啲乜, 原來你想多講個"過"字
做緊啦, 每個月仲有錢儲緊有咩問題
買美股當賭緊㗎啦⋯⋯上年龍市賺到笑,今年跌到仆街,SH冇走,啲profits得返三成,當發咗場夢
車位好似升咗好多,怕接火棒
雖然話長遠車位都係不足,應該有得升
不過又要識睇果區車位分配,未來發展呢樣果樣
我覺得買車位重難過買樓
連登仔就係想不勞而獲
車位係已經好貴
回報又唔算高
諗緊不如東南亞買樓算
最少分散左政治風險先
的確係呀,有啲野你做唔一定有,但你唔做一定無!
你已經講咗最重要既野 小朋友 唔生一定係租屋 你死慳死抵 比到既就係你仔女少奮鬥40年 可以享受人生
我都係呢3-4年生意做起左先賺咁多,同自己生意暫時好係困身,所以都係無得享受人生
供樓都要畀家用又真係慘左d
咁我寧願供住英國樓先,有兩條路可以行
其實租同供價錢差唔遠
真係會因為依個差距搞到要死慳死抵咩
我第一次買樓果時都未有壓測,如果有我應該上唔到車,所以果時真係好吃力
你只要奶共
就可以搵民建聯啲社工幫你簽名上樓
驚唔驚朋友個仔大個識上連登之後會斬死全家
你尼d就係窮人思維,有平息唔敢借錢;供樓就冇自由
係,所以有時我覺得真係做就我做,福就小朋友享

我都想我老豆係我5歲時己經買左樓俾我
疫情前,個小朋友D幼稚園已經講緊去外國遊學
但我到大學畢業成幾年後先第一次坐飛機去泰國

如果無小朋友,我真係唔知自己做到咁辛苦做乜鳩

可唔可以認我做契仔🥺
其實最緊要係四大長老走左
人生先開始精彩
每年管理費差別 又會等於 2次台灣旅行
做咩要斬死全家?
都唔明有幾死慳死抵,壓測已經係要有一定實力先上到車
雖然聽過好仆街,但事實上係,果度講緊一個月3-4萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞