十年過去 住公屋 同 買樓 到底有咩分別?

526 回覆
671 Like 39 Dislike
先苦後甜啦
但交左管理費都唔代表冇錢去
最緊要係有時間去先得架
2010年,當時香港超低息(有銀行做HIBOR + 0.x%),真係供平過租。仲未計樓價升幅!
唔公平,2010年,一個已經儲完錢買樓,另一個先岩開始排
唔係話歧視
但私樓同公屋個環境真係好大分別
細細個都唔覺
到讀U同人補習去公屋補
真係一入大堂就覺得好雜
上到樓個個都唔關門話通風
一出lift就對住個垃圾筒
條走廊d燈又閃閃下又污糟
入面裝修得幾靚都冇用

可能我去個d公屋太撚舊先係咁
但有得揀真係唔會住公屋
租樓日日賺呀,租客賺咗十年㗎啦
兩個人儲錢買樓可以咁快咩 一畢業就買到?
有錢人一定要自由,借,綁實自己係傻既先做
你就好,我得十幾萬,搞埋後事乜都無
唔係傻既先做,應該係話識搵錢既唔會走去借同供
最後果句好中肯
買樓當儲錢
都有7%以上家庭收入過10萬
的確,香港差唔多一半既屋係資助房屋
真 好多人忽略呢點
其實住千零呎新屋同400呎公屋真係好大分別
重要加埋連登仔最鍾意講嘅公屋富戶,投資專家
實過15%
你身邊無啫
以前都唔覺得香港多有錢人
直至疫情期間,見啲香港人係咁掃啲新樓
真係誇張
話大陸人買起香港樓市,真係笑話
如果有埋小朋友, 居住環境都唔同啦
淨係每日搭lift入面既人/環境都已經差好遠 (明既就明)

你朋友用十年時間去限制自己收入/前途去換一層公屋返黎, 其實佢值得擁有一間公屋, 但之後佢地小朋友就要靠自己努力, 比小朋友怨間屋細, 過住餓你唔死但又上唔到去既生活

相反你供得起千幾尺樓, 呢十年你努力冇白費, 份工應該都唔差, 小朋友仲要有層300幾尺樓, 其實你地父母責任已完成一大半, 黎緊就等退休生活

到你退休享受既生活有好多選擇(賣左層樓移民/ 賣左佢套現租樓, 拎筆錢去慢慢嘆), 好多option, 又係你朋友唔會享受到既
有小朋友都可以唔留野比佢架喔
你可以提早退休再做逆按揭,年年去豪華遊加豪華享受架
好多小朋友/普通人唔知道咩係按揭, 或者諗住供30年好弱智

順便講下吧
1. 買樓唔駛full pay, 可以問銀行借錢
2. 供樓供30年, 你鍾意可以3年後賣樓做返租租都得
3. 供樓好辛苦, 頭幾年係辛苦, 不過通脹會幫到你
4. Call lone, 其實還得起錢, 正常情況下銀行唔會call lone

買樓最重要係計好條數
唔好信任何AA廢up, 一定要去銀行問清楚點做按揭!!!
你真係好黑心
你試吓宜家同佢交換住下
唔享受
未計你又多個單位收租多左現金流
都話想要自由供樓點有自由,比你再叻供十年好味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞