十年過去 住公屋 同 買樓 到底有咩分別?

526 回覆
671 Like 39 Dislike
第3點唔係好明 可唔可以elaborate 多啲
首期邊度嚟
佢個隻金銀潤 唔點炒得起
支那人都嫌老土
窮人恩物同年輕感覺依家幾錢
https://lih.kg/2477767

睇下呢個po就明
冇留意開錶真係唔識,以為係撈都炒得起
如果要保值又靚仔,巴打有冇推介?
近年炒得最勁都可以話係黑白地通拿 (熊貓)同綠水鬼
11萬算得係咩錢
唔通已婚人女士又要post隻婚戒出黎晒命?
為左11萬隻錶搞到唔買樓
個結論真係發人深省
你欠銀行嘅錢會隨着年月比通脹沖淡

你今日欠銀行幾百萬, 20年後睇返幾百萬唔係啲咩大錢

等於你睇返20年前同陳啟泰玩百萬富翁俾你咁叻贏到一百萬番黎儲起佢,今日都唔夠你買車位,而家喺中環求其捉個西裝友都隨時年薪唔止一百萬

低息印銀紙年代,物價上脹銀紙貶值,第一最好係買資產,第二最好欠銀行錢(低息既話),兩樣做晒就非常好。買樓係完美嘅第一步
首先因為搵到4-5萬既會相對高調d,周圍講,唔洗收收埋埋姐,咪易比你睇到
有更多係正正常常搵緊中位數/以下唔通大大聲咩?所以當有討論時比你留意到你咪覺得好基本囉
隱惡揚善,倖存者偏差有無聽過呀

其次,common個屁咩,咩自己咩身邊d fd,離撚晒地
自己睇數據,數據就最均真
https://www.hk01.com/%E7%A0%94%E6%95%B8%E6%89%80/543303/%E6%9C%88%E8%96%AA%E5%91%A2%E5%80%8B%E6%95%B8%E5%A5%BD%E9%81%8E%E4%B8%80%E5%8D%8A%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA-%E5%8D%B3%E7%9D%87%E7%B5%B1%E8%A8%88%E8%99%95%E6%9C%80%E6%96%B0%E5%85%A5%E6%81%AF%E6%95%B8%E6%93%9A%E7%9F%A5%E8%87%AA%E5%B7%B1%E6%8E%92%E5%96%BA%E9%82%8A
家庭月入$10萬 以上 全港9.61%  真係好common喎
假設你唔係吹水唔抹咀先,可能你同你女友人中龍鳳啦,但唔該貼地D啦
難怪香港地會係貧富懸殊最嚴重既地方兩公婆 $12萬以上 common都講得出,何不吃肉糜
撈我唔係第一次講,勞力士係有價無市,所以升值都唔關我事
大陸佬先中意,好多次機緣巧合成班大6陸望住我隻手,勁老尷
10年死晒四大長老,呢個人相當有嫌疑
咁你貼一隻平過爛鬼錢七嘅錶出嚟做乜?show嘢?
唔係一次走曬,但個時間係好接近
唔生仔就係 生仔既話 佢地第時日日上連登怨鳩你
無啦啦貼錶做乜柒 好有錢?
真心好撚柒
人地一個首期都夠買廿幾隻
走黎樓post晒錶
十足鄉下仔第一次出城咁
終於有人講
有得威唔威等幾時威?
威咗係邊?錢七都貴過你隻錶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞