[SPUNK] Apink討論區(72) 祝賀出道十週年!!! 南珠日快樂!!!

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
條友幫拖都唔知係好事定壞事佢自己認咗有郁手 但又幫瓏講好說話 啲網民就話係施暴者之間互相包庇可唔可以有啲真旁觀者出嚟幫下口
擔心到訓唔著
金某你個賤種收皮未
韓國真係一個痴線國家
我相信未成年飲酒發生係一個男偶像既話 應該對待差好遠
上次夏榮同其他女性組足球隊都比班韓網友講到賣淫咁
係韓國 女性就係罪黎
依家諗返轉頭
唔怪得瓏瓏生日果陣
ig story post佢一路許願都仲未喊完
應該都係因為呢單嘢吧

琴日喺B站都見到條片
好擔心
https://b23.tv/c25jWe
應該係 金八婆已經威脅咗佢足足一個月 時間吻合
喺呢個時間The Wave嘅歌詞更加觸動

「當黑暗向我襲來時 請以明燈照亮前路
任何時刻 都請相信我
當我想哭時
讓我偷偷依靠在你懷裡 心疼時給我一個擁抱」

但係依家都多左初瓏d同學出黎幫佢
佢哋認定咗瓏係霸凌者
呢啲只會當做同黨

除非證明到段錄音係假
如果唔係好難打
其實無,一直都係佢自己講。。
但公司都有兩條錄音喺手,但無公開
如果個兩條錄音證明到條仆街一直威脅瓏隊,同埋佢有剪頭剪尾,個形勢應該會好返啲掛
https://www.instagram.com/p/CNYCT-lhL_D/?igshid=1r6erhwtxwo7w

有人發起寫信比瓏隊嘅活動,大家可以參加
無心情做野 睇黎無啦
整理一下而家主要既證據同網上風向
1. 未成年飲酒
主要爭議來自呢張相

初瓏方雖然已就未成年飲酒道歉
但網民仲係咬住唔放, 理由係上圖顯示初瓏最少參與左3次酒聚(右面4張應該係同一次)
所以部分毒舌網民認為初瓏有酗酒習慣甚至因此攻擊初瓏人格

2. 錄音筆記
初瓏6/4透過ins出聲明承認左未成年飲酒事實
但強烈否認提出的學暴疑惑, 而且將採取強有力的法律應對
之後金某7/4通過某媒體公開左通話内容

**留意, 上圖係記者聽錄音時既速記, 所以理應冇經過傳媒剪接
當然PLAY M馬上出聲明指責金某只節錄部分通話內容並惡意扭曲事實
呢段錄音出街後網上風向更加傾向金某
因為「字面上」初瓏承認左暴力事件發生過

3. 初瓏朋友pann更新
一位自稱初瓏朋友7/4係pann出post為初瓏發聲
朋友講既簡而言之就係:
a. 所謂初瓏睇金順眼而集體打佢唔係事實, 但佢地的確有爭執
事實係朋友幫初瓏出頭同金某嘈, 過程中有打過金某(只有朋友而不是集體)

b. 初瓏不會喝酒,也很少去

c. 朋友認為金某對件事加左好多不實既描述, 包括金某話初瓏當日飲左酒先打佢, 事實係金某當日飲左酒但初瓏冇

個POST出左後網上風向變化不大, 好評:壞評大概係1:2
網民認為係施暴者之間互相包庇

目前對初瓏非常不利, 雖然陸陸續續好多衫瓏身邊既人為佢發聲
但係好多網民已經先入為主否定左先(甚至話朋友係收左初瓏錢出POST)
除非PLAYM公開全部錄音, 而且有決定性既內容證明到金某惡意帶風向(但公開有可能令錄音做唔到證據)
否則都只能等法院出結果

天佑我瓏
我信清者自清
但而家一定係一段好難受既時間
希望我瓏唔好自責 一定要撐住
心情愈來愈差😭
頂個個韓星網page 幾個鐘前出左個post
譯個一段錄音內容,但完全冇提到公司已經話係剪輯過,只出哂對瓏不利既報導同留言,好撚差囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞