其實香港人嘅英文程度真係比想像中更不堪......

213 回覆
247 Like 2031 Dislike
有幾個連登POST
樓主內文(英文新聞) 同標題不一 (標題中文)
都要第二頁先有人指出問題
我香港人唔講廣東話 走去同你講英文
兜個圈讚自己既人 究竟有幾自卑
就你係依D grammar撚 最撚鐘意笑番自己人 搞到一堆人驚撚左講英文 搞到唔敢講 又唔敢寫
你同歐洲人比梗係差
你同東亞人比其實好好
應該學蕭叔叔咁壓低把聲用氣聲講嘢!母語廣東話都要chok!明明唔係英國長大或者長年當地留學走去教「英式英文」!
你以為自己Grammar好撚好咩

"#2
AverageJoe
• 4d
And there is a tight restriction on the length of topics
Do LIHKG know foreign texts can get long really easily?"

LIHKG 係一個app,你連用 do 定 does都未撚識分
樓豬你覺得你見到嗰啲post呀comment呀究竟佔咗香港人口嘅幾多個%
就係因為人地係Twitter 勇敢地打英文都比你批鬥,先搞到香港人唔敢用英文
日日返工對住英文重唔夠
威利麻街
點會係只係差過新加坡少少呀
新加坡英文native language嚟架喎,係口音難聽姐
樓主應該用英文再打一次哩篇野
咪就係
咁撚大支野你都唔會笑7鬼佬講中文唔正/用錯字啦
ON9樓主
淨係識講shit homie, shit nigga , no bullshit let’s go 呢啲扮下嘢
呢度係中國的地方,我哋又係中國人嚟,當然係講返中文...
因為who
的確係, 香港人英文水平其實好差, 或者的確係平均比台日韓好, 但以英文喺香港嘅重要性/香港人自第一日返幼稚園就學英文而言, 香港人學英文嘅效率真係好好好低

而且仲有好多人有種迷思以為幾十年前英殖時代香港人平均英文水平好好, 其實只係一種錯覺, 當時教育唔普及, 可以讀到大學嘅人係鳳毛麟角, 尖子中嘅尖子, 如果同返今日同樣嘅金字塔最頂嗰批比, 兩個時代嘅尖子其實唔會大差異, 或者今日嗰班更強, 而整體平均水平更係今日高得多
我夠膽講香港人英文水平比起歐洲大部分國家既人都好(唔計英國)
如果係計喺自己國家嘅歐洲人同喺香港嘅港人比 的確港人比歐洲人好
如果係計喺英美嘅歐洲人同喺芇中美嘅港人比
普遍歐洲人比港人好
歐洲得北歐佬/比荷/德國人英文叻過香港人
其餘國家只係好過日本仔少少
想鼓勵你姐
你講緊喺英美入面?
我識好多polish學英文都好快上手
起碼個個都真係fluent先
記得當初到埗都要幾個月先開始fluent
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞