其實香港人嘅英文程度真係比想像中更不堪......

213 回覆
247 Like 2031 Dislike
* 個la 字

真,一個國家就日常操英語,一個就日常避英語。。。真係冇得比。
如果係5個band你冇講錯

band1 頭20% 最廢有個4 見得吓人

3個band仲要計埋band2 頭即係計埋level 3 個班
而且未來香港新一代嘅英文可能會變得更差
因為d 學校愈嚟愈唔注重英文
you are goodest English ar
no problems

讀垃圾u 咪係
同埋d 老師教英文d 方法真係好唔encouraging/ harsh, 令人怕英文

最記得中學有個英文老師派卷, 居然當住全班面大大聲講 話我居然合格wor,我心諗你咩料, 睇死我定想磨滅我意志咁話呀?

咁樣教法,點會唔令學生怕英文。
我覺得係香港賤種文化害人多,乜鳩都踩人,但冇建議。

猩渣波,菲律賓,之類嘅就因為日常用都係英文,唔理你講得好唔好都係咁用,講講下都識。

香港一講就俾人踩,你口音差,grammar錯,乜都踩一輪先開心

好多英語國家嘅人都係亂咁講,冇乜所謂,但香港人就要扮高人一等,正音運動,當然讀得正係好,們世界咁撚多人都係唔正咩又係咁溝通
啲印度人咩又係個音聽死人,但一樣大撚把科技公司高層
Hku d professor 都成日 but however 咁講啦
雖然hku 都係垃圾XGU
其實咪就係自己人睇唔起自己人lo
Typical 中國人心態
都係 上cc 好多tutor英文根本唔好 如果你課後問佢野佢問返我可唔可以講中文添 但我遇著大部份教我major 嘅lecturer 都好撚有料 英文好好
XGU d tutor 係研究生
自己諗
Sor 我以為你講major d tutor
CC d tutor 咩料我都唔係好知,不過英文麻麻係真, 咁又冇乜所謂嘅,佢present 得差你唔明咪做衰
日本語は大切です
淨係當連登係主流, 你入個D濕尻group就當係標準已經完左啦
薯仔就係安安份份係薯仔圈到生存唔好丟假
我都係hku 我上面個cm就係講緊hku

仲有幾個reply話人地係正職做研究 ug求其教 講到好合理咁

大佬你簽約嗰陣已經知部份時間要教書㗎啦 俾啲職業道德好嘛

仲有部份本地prof教得差問佢野又串柒柒 真係唔知做乜鳩 反而啲大陸prof除咗口音難聽之外 大部份你問佢野佢都會正常教你

推啲大陸ta出嚟教tut又係on9 9成都係好似講緊普通話咁 上幾堂都聽唔明佢up乜 又照ppt讀答案 問佢地野又好似聽唔明英文咁答到1999 一係就再讀一次答案俾你聽當答咗你 次次唔撚上 直接睇ppt好過

xgu越做越衰
佢哋唔明白口音係唔會改變句子嘅意思但係grammar會
咦睇嚟ching 似都係理科人wor
理科特別多nds 研究生做lab 同教tutor
點睇都係識English 唔識England啦
應該咁講, 外國人(就算係英國人)都會閒唔時有小小 grammar mistake, 唔好太多同埋唔好錯到連句子嘅意思都變埋, 其實係tolerable
不過有時帶普通話口音聽英文好辛苦中學個陣有個小學嚟咗幾年到中學啲口音聽得好辛苦,但佢字係知咩音,就係口音搞彎晒
認同,但前提係唔好錯得好離譜
香港平均英文水平係亞洲嚟講叫好果批,但一定唔係好
即係甩甩咳咳咁都勉強表達到自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞