其實香港人嘅英文程度真係比想像中更不堪......

213 回覆
247 Like 2031 Dislike
有無可能就係你笑九人英文,人地先唔覆你。
Who fucking cares who fucking care?
正字撚
用下外國既連登仲好啦
其實係好懸殊
識親嘅人一係就英文好差 一係就fluent
冇乜中間
一般講英文Grammer好重要嘅人都係無出過去外國
唔識睇係問題 但係笑人口音先on9
成日思思縮縮咁唔夠放
人地架仔台仔d 英文咁都夠膽講,香港人怕條毛咩
點解你唔講下而家啲香港人連正字都未寫好。。
成堆5p字
呢個都係,其實港式口音係肉酸, 但係唔算難聽難明,已經易聽過印度/中國/ 日本 口音, 其實同新加坡差唔多,都係懶音重 慳水慳力講英文,冇曬d stress 位 同intonation
一講錯咪有樓主呢d出黎笑你文法錯晒囉,一係就有另一班叻叻豬出黎笑你港式口音好難聽
香港人英文點夠SG

你睇下讀band 1 band2 頭既有幾多
Btw , 呢排Elsa speak 瘋狂賣廣告
其實XX人嘅英文程度真係比想像中更不諶。

自由發揮
正想講呢樣野, 港式口音其實只係肉酸唔係難聽(難明)
好多時係自我設限先搞成咁
自己人鬥自己
盲目追崇口音, 練成三不像嘅偽abc 口音
又叫人多聽多講,人哋留言又比你屌錯漏百出
Sg 英文好只係因為英文係佢地日常語音(之一)
真要論口音都係嘛嘛, 都係同konglish 一樣中意玩個la 仔

香港人d 英文愈嚟愈差就真係要多謝董伯伯搞母乳教學
細佬讀中中都唔夠膽講英文, 都係大咗見多咗外國人先有小小膽講。 不過缺乏vocab 係通病
樓主係Grammar Nazi go to school by bus
平心而論
咁香港人大部分都係犯同一種毛病
就咁講average 係好過香港好多
不過樓主有樣野講得啱
香港人怕睇英文/ 懶睇英文 係真嘅
英文(同所有語言都係) 掂得多就會通
尤其係香港係so call 國際城市
接觸英文嘅機會真係唔會少
無錯,港式口音係有佢不足處,例如無高低音、逐個字逐個字講呢d,但要聽其實係聽得明,始終我地學既係英式英文,平時睇戲、劇就學美式

而日韓口音好似無發r音,印巴果d直情聽唔明,就算係鬼佬,非英語系講英文都濃濃口音,母語係英文既蘇格蘭既又係聽死人
樓主咪咁認真啦
連登英文post最多i go to school by bus
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞