其實香港人嘅英文程度真係比想像中更不堪......

213 回覆
247 Like 2031 Dislike
唔明點撈亂passive voice同pass tense
姐係用passive voice果陣用左past tense?
U awesome lor. Happy 5 happy?
係香港講咩英文呀樓主
有普通話你都唔講?
出街聽下人普遍講咩話啦樓主
Hey,my power powerful!
印度難聽啲喎
真,真係好怕d 大陸英文, 卷痢位做多咗過曬龍
但同時,香港人既普通話水平比想像中更加高
有同感,遇著幾個本地prof好串又扮有料,教得又一般。有個仲開宗明義話唔比學生問關於大論文嘅問題,有時仲喺堂上大聲鬧學生
雖則大陸prof同tutor有口音問題,但起碼都肯教肯答問題
學英文就好似健身Train muscle咁,多聽 train腦肌肉,多講train tongue muscle, 一步一步咁堅持 當成興趣/生活 ,咁先會進步
大家可唔可以幫幫手

可唔可以幫手睇下呢句英文有冇問題
https://lih.kg/2481110
好多native speaker平時打msg都好多he don't
rest in pieces
香港以前仲係,自從無奶教學同打機都有中文版之後就
以前基本上好易學到起碼正常生活既英文水平或日文水平,家下呢度睇佢地連去subway都唔識order
好多香港人都唔鍾意認錯
成日用「溝通到就得」掛係口邊
其實佢地溝通只係停留係傾計部分
一去到公事 寫email出信就企左響到
D人覺得香港人自大都唔係第一日既事
試下全英文出返呢篇文再講
講溝通到就得嘅
對自己應該無乜要求

你諗下啲外國人嚟香港住
你會覺得一個講廣東話流暢嘅尊重你嘅語言多啲
定一個廣東話溝英文又溝啲普通話嘅多啲?

肯講係基本
講得好係對自己嘅要求,對其他語言嘅尊重
曲線拎負皮
個個爭讀孔子學院
鬼佬online chat都唔會認真理grammar啦on9
你下下執到正 佢會諗你點解咁formal
樓豬冇外國friend
香港最叻就係話人英文點樣不堪

大把鬼佬都錯grammar 咁又點

你中文grammar 又一定岩?
english master
我覺得係識得唔夠多單字
平時比較少用既字真係唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞