其實香港人嘅英文程度真係比想像中更不堪......

213 回覆
247 Like 2031 Dislike
好ung耳啊,你會唔會話 i goes to school by bus 啊
其實香港繼續變返一個支那城市我好支持

回歸以嚟支那搞咁多動作去拖低香港人國際性

你睇返上面好多留言其實都好受落 覺得無問題

自己都對自己無要求 其實點解人地要睇得起你呢 ?

唔緊要啦 唔洗幾年香港淨返低嘅人都唔方有咩質素

的確講支那話流利仲好
Lecturer 教書係正職嚟

Btw Professor 出去conference 又咪係用英文
只係佢哋唔知羞姐
其實好多人番工番學已經要睇好多英文
放咗工真係未必想睇一大篇英文
我工餘時間係會睇英文新聞 睇英文書
但都係知自己有興趣先會開嚟睇

你突然send/tweet一堆英文嚟
比著我真係未必有興趣細閱
reddit入面啲grammar好正常喎
呢度話得香港人最鐘意笑人,亂講一通都無所謂最緊要敢講嗰啲
我想知到底有幾多個真係有用心學英文

講緊係睇完電視電影新聞見到唔識用既字真係會抄低然後同人講野用嗰隻

定係其實口講無所謂,實際上都係無心學好諗住當呢個係借口帶過
平時同班法國佬講野,佢地講英文咪又係亂咁黎,你要同用英文做母語既人比咁冇計啦
唔洗講自學,有冇作為學生本份去認真上過英文堂都成疑
我倒係覺得香港人D 英文好到勁誇張WO
連的士佬/譚仔姐姐都UP到兩句
你去日本/韓國完全唔會有呢種感覺

會唔會係因為你PO D野本身就悶, 中文版都唔多會有人理個隻丫?
美國省丫......邊度.....
造得出冇一隻字岩號句式,英文造詣極高。
My england no good
認真
如果想練speaking
去wh/移民 去耐d旅行
開dating app約多幾個鬼仔鬼妹出黎飲咖啡
約香港個班鬼都得 不過性格好似冇咁friendly
半年三個月一定掂
其實香港人本身英文唔差,係少講/唔夠膽 練下一定得
成段英文唔係睇唔明 但唔知點解就係唔想睇
多謝董建華 母語教學
老實講,其實英國人嘅中文程度真係比想像中更不堪...
賓周咁撚細
係得香港人咁on9 唔係考試都咁鍾意屌人英文差
總結一下點解樓主個post咁多負評

首先係內文唔夠切合個標題,個標題寫《其實香港人嘅英文程度真係比想像中更不堪》,讀者會期待你喺內文提出一啲例子去證明呢件事,但係你既無提出本身香港人想像到點,亦無講出實際情況係點,內文主要係講香港人面對英文嘅態度。唯一同標題有啲關係嘅係twitter嗰句,但個例子只能顯示出有人英文唔好,而且樣本數太少,唔足以support標題入面呢個咁重嘅claim。根據內文嘅內容,個標題如果係《香港人根本怕左英文,點會有得進步。》然後刪左twitter嗰句,就唔會有咁大嘅期待落差。

第二就係內文有啲位語意不清、標點符號使用不當。例如:『......其實唔係想齋屌,不過想同大家講......』呢一句,一般黎講『其實唔係想XX,不過XX』係指你有做前者,不過係因為後者先不情願地做前者。但根據上文下理,你似乎係想表達『我唔係想齋屌架,我係想比啲建議大家。』建議可改寫成:『唔係想屌大家,只係想比啲建議。學語言......』 至於標點符號方面,分號嘅作用係表達複句內部嘅停頓,主要係應用喺句子結構類似嘅並列分句入面,例如:『山是靜的,海是動的;山是莊嚴的,海是活潑的。』 喺呢一句入面,後句同前句結合,可以令成句複句更加有層次。 本來你頭一段『喺連登,凡係post英文嘅嘢......』同『喺Signal group又係,吹啲鳩水就起勢咁吹....』用分號係可以嘅,但你用第二個分號將第三句連埋一齊就破壞左成句分句嘅結構。因為本身排比緊嘅係出現上述情況(無人覆)嘅位置,例如『喺連登、喺Signal group』 ,但第三句講緊嘅係twitter上面嘅留言,個主角由地點(不同社交平台)變成物件(社交平台嘅留言)。如果你第三句係講twitter都無人應的話,就可以連埋一齊。

呢啲小問題平時無乜所謂,但你宜家係出緊一個討論語言嘅post,個標題仲要落個咁重嘅批評,就好容易令人覺得你扮曬野。 我明白樓主都係想鼓勵香港人努力學英文,如果下次寫得再謹慎啲,相信效果會好好多。
我以為係肥絲大隻出post添
國際學校唔洗讀選修科?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞