其實香港人嘅英文程度真係比想像中更不堪......

213 回覆
247 Like 2031 Dislike
喺連登,凡係post英文嘅嘢,回覆都係小貓三四隻;
喺Signal group又係,吹啲鳩水就起勢咁吹,一貼個英文Tweet/新聞出來就即刻靜晒;
平時上Twitter見有啲香港人留言,又係連啲簡單grammar都係錯漏百出(passive voice/past tense撈亂嗰啲)。

其實唔係想齋屌,不過想同大家講,學語言,包括英文,一定要逼自己多睇多聽,唔好見親英文就飛,走去搵中文翻譯;好多連登仔會argue話語言呢樣嘢,大家明就得,不過其實都應該盡力寫返啱grammar,例如平時寫英文嗰陣,寫之前都check多兩嘢先,日子一長就會慣、就自然會進步

樓主好嘢
樓主係Grammar Nazi,扮撚晒嘢
識普通話好過啦
Your is rightly MeMe Me England are a baddest
老實講,大學lecturer既英文程度都比想像中不堪
樓主係Grammar Nazi,扮撚晒嘢
猶其係理科嗰啲 讀英小英中都要遂隻字load先知佢地up乜 中小學老師仲流利過佢地

啲大陸ta仲離譜 內容係讀答案我都算 重點係每次我都諗緊佢究竟講緊普通話定英文 啲口音大概係印度人x10 真係想知啲prof推啲ta出嚟教tutorial之前有冇自己試一試堂先
離題
美國邊度先?
係連登見人講 who fucking cares 十個有九個都漏左個s
呢啲濕碎嘢已經見怪不怪啦
響香港叻極都只係識英文既乞兒
負評嘅可唔可以搵個出來講多幾句
人哋教書都唔係正職 理撚得你班UG雞
正職做研究寫紙
睇每個人需求,有人係對英文無興趣,或者本身工作需求對英文唔高,咁有咩問題?你都係兜個圏讚自己英文叻,但最尾又戴頭盔補句野話努力先有進步唧。

語言係用黎交流,仲要好多野配合黎溝通架。就算打中文,你都有好多grammar 問題啦戇鳩。

係香港人先最鍾意捉人英文唔好,講真呀,你滿口流利英文但係中國人樣都九唔搭八啦,賓周咁撚細。
點解一定要識英文
你呢啲嘢中小學老師已經同緊啲學生講
勸到就唔洗你喺到開post勸世

利申大部分同意樓主
吓,香港人英文係亞洲係數一數二, 可能近年差過新加坡少少, 你睇吓日韓台先再講。
咁當然,你搵英美 呢d native english speaker 國家嚟比緊係冇得好比。
香港人冇膽講英文就真,成日怕講錯出醜。
識英文就要喺連登寫英文?
我要用英文我上 Reddit 唔好?
講開又講
其實香港人真係冇膽講英文咩?
World台呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞