其實香港人嘅英文程度真係比想像中更不堪......

213 回覆
247 Like 2031 Dislike
咁係你讀唔通d學科

只係死記爛背一堆facts
好心獻醜不如..................
呢個option引咗班瞎毛
樓主你中文都未打好,學咩人講英文?
留意下D標點符號點運用啦。
又唔係靠支筆搵食 grammar 差有咩問題
唯一會着緊grammar 嘅地方只有中小學
Me going to school on bus
you on9? Who care? You know my english can talk is ok la. On99, you know ng know my power poweful? Can hit die you!!!
i go to school...
因為有樓主呢種人成日笑9人英文
咪無人敢講
唔講又點識
之前做過啲鬼佬工程公司
後生個班真係唔夠以前30-40歲既人英文噤好
好多時後生個班連一句coherent 句子都講唔到
都冇計,人手唔夠
push
你又出黎獻醜
真係文又唔得武又唔得,但偏偏樣樣野都要加把口
同阿燒山一尻樣,不過起馬人地有野精,雖然咩都加把口都柒嫁啦

第1,你唔係真係識有錢人就唔該摺埋啦
有部分有家底既都會係香港讀專科
我見過醫科/double degree engine狗/physio etc
人地有司機專車接送返學放學
好心未讀過uni就唔好扮

第2,讀唔讀得通係睇學生水準,資質
香港教育係好撚垃圾
但 take what you can get 係人生其中一樣基本野
教育垃圾唔係成年人/大學生自己讀唔通書既藉口
公開試過去了,要點修為係個人的

第3, 上面邊到有撐香港教育,
你自己讀唔透學科
一味懶爛syllabus 爛教育制度叫春
同loser有咩分別
i diu le lo mo chow hi

u want do what seven??

if you want 1on1 ,u come

i fight,u,u know??

my power powerful

KO you,you sun of bitch
唔講英文,中文都廢啦
你有道理
學你咁留返喺手機game世界先
樓主吹到咁,不如自貼左ielts/toefl成績先?
你啱
虛心求教
邊度用錯?
ON9 起唔到底夾硬搵野講
咁多人唔覆覆我, 嬲?
咁多負皮心照啦薯仔
你唔可能改變其他人,人嘅本性就係唔想用腦
想人覆想討論就要唸下點樣迎合佢地習慣令佢地覆

用你嘅CASE為例,你SEND完個英文Tweet/新聞出黎之後可以簡單講下篇野up緊咩,佢睇完你段野之後如果佢有興趣佢會自己禁入去睇埋detail,有時D人唔係睇唔明而係一開始吸引唔到佢禁入去,that's why頭版新聞好鍾意用誇張title引人睇。
發現樓主幾鍾意discuss languages 但唔係每個人都咁care呢樣野
每個人嘅talent唔同
唔通我又笑鳩你個所謂programmer唔識prove correctness of random incremental convex hull話你programming水平比想像中更不堪咩咩 無意義架wor 你覺得好重要嘅野未必真係有你想像中咁重要
利申用英文多過中文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞