[Broker] 點解富途手續費咁Q高仲有人用???

225 回覆
178 Like 9 Dislike
sofi 最大優勢係玩day trade/細價股唔洗佣亦唔洗25k美金
剩合D人想試玩下day trade/細價股/ 細注買賣
唔係for serious/pro 用
佢最大劣勢係冇止蝕盤,order 種類太單一
如果daytrade嗰陣sofi嗰system crash左點算?
唔止一次係咁
下面答左
我喺佢叫8 sec嗰陣已經用過
相較之前,其實算好左多多啦添
不過你有25000美金就唔洗煩
無聊得濟,借我地嘅呂布將軍做例子:

呂布將軍嘅倉蝕左281.51 USD

佢用左幾多手續費呢???
首先佢總買賣股數係1745,一共買賣27次
條數係:
(1745 x 0.003 + 2 x 27) x 2 = 118.47 USD

呂布將軍輸嘅錢入面有42% 係來自富途嘅手續費

咁玩法George Soros 都幫唔到你贏錢!!!
我做完功課,依家開左IB同TD諗住試下邊個好用啲。
但好似要成個月
TD個介面太專業 要啲時間先習慣到,定係我唔識set?
佢冇得睇番我果個交易實際上扣埋手續費賺幾多?
有啊
你買完野之後monitor tab底下會顯示P/L Open,你買option 一落單佢就會顯示(0.65),即係手續費
個人最常用Trade tab > Active Trader

用thinkorswim 記得去Setup>General>System 較Quote Speed 做Real-Time,佢default setting 有3s delay
btw,TD 依加貌似唔止一個月,好多人申請人手又唔夠
次次都冇㩒到回覆下面答左
最仆街係俾錢大陸佬賺
太多偽黃
手續費就次次都要俾 但你日日執幾百都財自左
淨係期權 covered call 都要交按金,已經令人卻步
靜啦
我地都係中國人呀hi
Day trade 就更加要揾個免佣金,少數怕長計
淨係選擇broker 已經見到好多新手唔識諗嘢
真 之前用Citi 每次1%

用緊牛牛已經覺得平左

不過都開定FT 諗住儲多少少錢先再決定轉唔轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞