[Broker] 點解富途手續費咁Q高仲有人用???

225 回覆
178 Like 9 Dislike
份試卷好易姐
TD & IB
除左我覺得Thinkorswim 個platform 好勁之外,大致同意
因為d trader用左幾十年 改左個ux d用家反而唔識用
如果係樓主嗰四種情景,就唔會用富途啦
根本大部分人唔係trade得咁密,又乜daily rebalancing
唔收佣都仲可以賺息差賺margin好似銀行咁
仲有可以將order book資料賣俾liquidity providers/ market markers
我懷疑有人根本冇理自己嘅trading cost
用富途密密炒,分注進出
蝕到入肉都唔知
勁唔勁我唔知
但係好多散戶都係想要個app易用 夠直觀
牛牛就做到
Td太複雜 個介面又好似好old school咁
就係watchlist已經分到高下
Trade得密 > 半職/全職炒股 > 理應賺唔少
你叫大部份輸錢嘅人情何以堪
Charles Schwab,Td Ameritrade,FirstTrade
請教下呢三間做covered call 邊隻最好?
唔准笑呂布
所以我用SoFi買賣 用支牛做報價機
SoFi個App廢到 零佣就係有代價
外國都有D新D嘅 - Robinhood
黎緊IPO 市值應該會高過IBKR同FUTU (我估)
covered call好基本,三個都有呢個組合玩
喺SEC監管下,佢地嘅Margin Requirement / 消耗購買力嘅方式幾乎一樣
費用上Firstrade 0 vs TD/CS 0.65
結論: 冇分別
Sor 大家,貌似CS HK版冇期貨玩,亦冇margin
補充: Charles Schwab HK版冇期權冇margin
大家有咩關於美股broker/ 開戶/ margin 計算/ Day Trading Rule 嘅問題
歡迎提問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞