[Broker] 點解富途手續費咁Q高仲有人用???

225 回覆
178 Like 9 Dislike
P牌post 咁就沉左
就係用撚緊仆移支牛,不過我保證金夠一路冇轉,希望快撚啲黎緊會開放期權組合,之前問過好似係16/4 會開
你係咪唔識用investing/tradingview
ib點用日內4倍margin

依個收費唔update?
唔update
https://www.tdameritrade.com.hk/zht/why-td-ameritrade/pricing.html
最新係0 commission
option 每張(100股) 0.65
咁過癮,不過之前用過SoFi 都係好撚平,0.01 Trade一次,不過App 廢到仆街
唉,呢個想屌好耐,屌到無氣
查實冇點用futu 個平台
所以唔太方便批判呢方面

tradingview 我有用啊,超好用,又有全世界所有市場(股市期貨債券外匯) 嘅數據,基本分析數據,又有得screening,甚至仲可以backtest 同自己code複雜嘅indicator呢D方面應該拋富途十條街

我暫時諗唔到tradingview 有咩缺點
夾硬講就你要留意部份市場data需要subscribe,如果唔係會delay 15mins,美股Nasdaq 同NYSE 都唔洗錢
新手連戶口都未開, 買美股用邊間好呀
SoFi依加都係0
Sofi 唯一且最關鍵果樣野,係冇stop loss order,得limit 同market order兩種
IB 嘅order types 有成廿幾種
所以我話佢係institutional class
Ib 孖同佣點計 想轉會了
支牛仔愛中国
TD個platform thinkorswim 有條learning curve 嘅
佢有幾多優勢下,譬如:
1. 你可以OnDemand,佢會將所有數據回溯到以前嘅時間,令你練習下又好backtest 又好
2. 你可以auto trade,例如喺開市前set 定只要佢穿SMA 200,就自動落單limit order pegged to ask,你再set 連帶profit target limit order同stop loss order 都仲得,唔洗coding
3. 佢有excel rtd function,可以將唔同數據real-time 傳輸落excel
致窮係3.88
又會向下比都有嘅
點解要比貴D嘅呢?
我嘈係因為有明顯地更加好嘅option (美股)

Charles Schwab,Td Ameritrade,FirstTrade 都係好大間嘅美國券商,平台好好之餘更加係全0 commission,仲要離岸有SIPC 保障
SoFi 都係0
IB HK雖然唔係0,但margin 又平,commission亦係富途一半,仲可以trade 全世界所有野
真 呢個垃圾原因 令我無開IB
樓主醒未 我話比你知點解要用牛牛

牛牛主打係隻公隻
隻公仔咁Q比多多佣都扺
加上連登所有高手都用牛牛貼倉 用牛牛=贏到開巷
最後中國人緊係要用返中國貨 睇英文硬係冇親切感
用咩好
首先你要係保證金帳戶,咁就兩倍
然後你account 要有總值25000USD 以上
day trade 幾次之後佢地就會認定你做pattern day trader
咁就會有4x leverage
overnight 得返2x leverage
leverage 一超過4x會有day trade call
蝕穿maintenance margin 會有margin call
https://www.interactivebrokers.com.hk/en/index.php?f=26658
ching 搞錯左,IB 做到,富途先會on99扣你保證金
唔洗另外申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞