[Broker] 點解富途手續費咁Q高仲有人用???

225 回覆
178 Like 9 Dislike
愛国支那腥港人交稅畀佢地祖国,貴都要用㗎
樓豬呢啲外國勢力無資格係度指手劃腳、說三道四
其實已經好平
少少手續費都比唔起
只可以話d錢唔係你賺
日日幾十隻股出出入入
就算唔洗手續費
遲早都蝕曬架啦
因為好多本身直情係用銀行
唔係個個咁高頻買賣
用支牛 不如用ib咪仲平一半
反正支牛都係經ib

有冇人用TD?

第一次用黎玩option 佢數量-10 係咪幫我short 10 張?
邊度有?
(just use IB)
咪同響酒店飲罐可樂嘅價錢夠出面買成pack
點解都仲會有人飲一樣

好多人求就手就唔會理錢架啦
銀行手續費咁貴都仲唔少人用
futu成個setting好似賭場咁
賭仔最緊要度氣 興起就賭 你話九出十三歸佢都制
送即時報價同買賣 好多散戶以為睇到多野 實情同賭場路紙一樣
我幫你計下FT收費
係0
日日做高頻 day trade ?
一買一賣 4 usd 好多咩
用富途個D都唔會日日出入咁多啦....
玩開盤前交易, 貪一個APPS 直落玩哂港股美股
直接黎講 冇

但係 Robinhood 個真客人係market makers,D用戶其實只係Product
Order Book 嘅資料係market makers賺bid ask spread 嘅關鍵

喺GME 事件中,Melvin Capital 死傷慘重,佢背後嘅Citadel 亦都唔好受,而Citadel係Robinhood 其中一個大客
所以其實Robinhood 係有incentives 限制GME買賣
學binance開兩個version,set專業版同簡易版兩種ui
之後挖啲cn人過去 抄下futu啲ui,咪搞掂

利申 唔識it嘢
有盤前4 點...

用first trade 頭一個鐘d人走曬

Ft撚重等緊
紅色個行左手面寫住賣出你冇貨就係short
TD 係我用緊嘅broker 之一
除左匯出匯入要等一個工作天
滿足曬你所有需要

Firstrade 貌似都ok
IB HK 正常黎講得,你會day trade 細價/OTC股就連IB HK 都有D肉痛
一個工作天
不過我諗唔太明
出入錢我有必要咁頻繁?通常你賺/蝕夠一定份額至會出入下話
老實講我話知佢一秒收到
我諗唔到出入錢快會為我炒股帶黎咩優勢
Thanks 師兄,但數量我見全部default 係-10
呢度數量既定義係咪指張數? 1張=100股咁計
YES!!!!!!!!!!
D人係咁話界面差又剩
咩都有個learning curve 架啦,炒得股都唔肯俾少少時間學
根本好多function係其他platform 有而富途冇:
1.冇backtest(平台內); 2.冇期權組合; 3.冇期權advanced analysis (...monte carlo; probability map) 4.冇bar replay時間回溯;5.冇得link excel......

不過你仍然like富途平台嘅:
其實照用佢地個platform,用其他broker落單,其實冇衝突
佢default正股每次加減都100股,option 10張

你人手click一click -10個度,可以人手輸入翻你要short幾多張

如果要long嘅話 去賣出個度click一下變返買入,再改long幾多張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞