[Broker] 點解富途手續費咁Q高仲有人用???

225 回覆
178 Like 9 Dislike
short covered 無
真,小數怕長計
密集既短炒搵間平d ,當然質素都重要啦

利申:用緊IB
我冇用IB day trade 唔清楚洗唔洗
不過好簡單姐,你check 下個buying power就知咩事
到時再申請都唔急
咪係
心諗炒股就炒股
玩埋D咩積分啊農場啊牛牛公仔啊咁
打機咩依加
中國D app 最鐘意果D咩簽到積分嘅野
一炸冇撚用嘅function
平過銀行&部分其他本地行;
入錢出錢唔洗用TT,
諗到兩個 point

其實用邊間行係個人決定,
都係唔好理人咁多。
咁點解7仔D買咁貴, 日頭都咁多人幫襯?(夜間另計) (由求係mtr果D?)
邊度佣最平
唔用margin
值得一提
出入美金可以但需要TT
然後如果你資金來源(出糧/銀行戶口) 本身係港紙嘅話
你應該直接入港紙
喺IB 轉美金

IB 個匯率比大部份銀行都好,原因好簡單,因為IB 俾你炒外匯嘅,差價大根本炒唔到!
富途內置個匯率邊個用邊個on9,因為佢比大部份銀行都差
淨講佣金:
Sofi = TD Ameritrade = Schwab Charles = First Trade = ... (可能仲有其他) = 0
> IB HK (少Futu 一半以上)
>> Futu
>>> 其他券商
>>>> 銀行
牛牛可以入港紙轉美金,which is on9; 亦可以喺銀行轉左美金先直入,which is better;
IB 可以喺銀行轉左美金先直入,但要TT,which is on9;
IB 亦可以入港紙轉美金,which is the BEST,因為IB 個匯率係用黎比你炒外匯用,匯率比銀行都好
入金最好係自已兌咗美元再入,自己知道用咩滙率,用港幣入錢,匯率由得對方開價,連登㐵d 錢真係易賺

終於開完,仆街開個帳號要做試卷
佢呢個統一購買力功能又真係好方便,同埋提款冇次數限制,以我所知IB好似每月第二次開始要收$95
大部份都試用過
其實冇話咩最好最優惠嘅券商
我會話(淨講美股):
冇咩特別要求-> TD Ameritrade/ IB HK/ Charles Schwarb/ First Trade

想day trade/玩細價股 戶口冇25000美金 -> Sofi (唯一選擇)
想day trade/玩細價股 戶口有25000美金 -> TD Ameritrade/ Charles Schwarb/ First Trade
想平margin -> IB HK
玩option: IB HK > TD Ameritrade/ Charles Schwarb/ First Trade
玩環球期貨: IB HK/ TD Ameritrade/ Charles Schwarb
玩algotrading: IB HK/ TD Ameritrade

btw,IB 算平但唔係零佣,其他都係零佣
牛牛佣金貴,加上covered call 要交按金,仲有咁多打手吹奏
牛牛個app (mobile/PC)簡單易用, 根本冇得輸.
淨睇佣 TD CS FT = 0,個platform 一般,TT要手續費,最大好處可以離岸。Frequent trader/ 資金量細就3選1,唔推薦Sofi 佢HK個APP太廢...
否則計埋其他產品 e.g. option,margin & FX rate,應該係IB> ALL
富途要轉架,雖然㩒個掣姐,佢有個貨幣兌換嘅野
富途又喺到食多一浸lo,個匯率之差僅次於paypal
除左我覺得Thinkorswim 個platform 好勁之外,大致同意
你有咩需要先?
會唔會day trade/ margin/ algo trade/ 炒期貨/ options/ 港股/ 其他野?
資金大概幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞