[Broker] 點解富途手續費咁Q高仲有人用???

225 回覆
178 Like 9 Dislike
事實相反
輸緊錢嘅往往冇理呢D野

專業嘅trader 對呢D野尤為注意
有好多會用好advanced 嘅algo落trade,目的係進一步minimize個bid ask spread, slippage ....即係交易成本

因為佢地深知每一個trading edge 都得來不易
你玩blackjack / Roulette,其實賭場只係贏51% 左右
唔該哂,用開支牛個界面黎short put 多,要重新適應過。
佢個中文翻譯都有啲怪,佢買權=call 賣權=put
用黎睇價咋..你估呢度個個真心?
長揸我都算
day trade 用富途
你十年玩一次day trade 就冇問題
又唔可以話佢錯嘅 始終option嘅意思的確係 有權利起某一日前選擇買/賣,買權賣權錯唔曬

所以人地英文會用long short、call put
唔同語言有時好難翻譯得好到位所以我轉英文介面算
想問吓firstrade除咗入金出金之外
仲有咩手續費?
我search過交易完全冇額外收費
即係我$1買入、$1.01沽都有錢執?
有冇咁荀
利申支牛美股想轉firstrade
唔使專業trader,
我細本玩 唔覺唔覺幾個月都喂咗富途窮窮幾千蚊手續費
幾千蚊食幾餐好嘅唔好咩仲要俾錢中資

轉咗td之後幾個月佣金唔夠1usd
值得一提,好多broker 都有呢樣野
例如TD 會好似銀行咁每個月俾interest 你
IB 都有Stock Yield Enhancement Program
富途係後來先有
你係真做到1.0000入1.0001出,你都有得執
美股好多人做scalping,就係賺呢D錢

但係呢,交易所機制你以market order 入,個fill price 係ASK,然後出,係用BID; 即是bid-ask spread
所以你唔考慮movement瘋狂同一時間進出係會蝕bid ask spread.
我甚至有段時間做過測試
同一時間買賣同一隻OTC (vs TD)
我屌富途收commission 之餘個fill price仲要差咁一DD
舉例啫
但係firstrade交易真係零手續費?
你IB 同 TD/Firstrade 之間 取捨在
孖展 vs 佣金

我當你長借100k USD,息差4.7% 一年,即係4700USD
你用其他慳到4700USD 佣金一年至得
諗落並唔容易,你可以假定個scenario計條數
當然,你如果好密咁玩細價股,IB就唔洗諗咁濟
啱啊
唔講以為打機娛樂玩社交app 咁添
如果唔係成日trade 其實收幾貴人地都賺唔到你幾多(孖展息例外)

反而最重要係你既股票資產有冇受到保障
支牛背後係中資
中資背後係中共

利申: IB trade 美股
no, TD 係0700(美國時間) 開始
股票免佣,option一張(100股)0.65 可以忽略不計
TD 喺香港開到國際版? 難D喎

老實講4~7.00am嗰陣個liquidity咁低然後bid ask spread咁大,認真唔易賺錢
連登仔下下all in 再融資使同你計個幾蚊美金?升個0.1%都係返到
最緊要快同方便
我反而更在意件工具幫到我揾錢
未用過IB TD
但係有用sofi
雖然係平 但係乜7都冇 先唔講嗰app既版面難睇 盈虧計算錯誤
玩美股冇盤前盤後已經係致命缺點 而且入金好麻煩 出金又要收錢
我建議樓主將sofi剔除你既推薦list
有心投資就唔好用sofi
感覺上IB 高D,因為佢冇寫到話會有第三方機構分錢
FUTU: https://help.futuhk.com/faq/topic2988
IB HK: https://www.interactivebrokers.com.hk/cn/index.php?f=46979
要求50k 美金總值戶口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞