[Broker] 點解富途手續費咁Q高仲有人用???

225 回覆
178 Like 9 Dislike
講緊美股,港股唔清楚
現行收費0.01美金/股,最低2美金per trade,外加0.003美金/股
(仲有個買夠20萬股至開始平嘅on9 plan)

情景一: 倉位調整(rebalance)
你hold左十隻股票,一次簡單嘅倉位調整就需要2 x 10美金
daily rebalance嘅話,一個月就20 x 21 = 420 美金
即係3255HKD

情景二: 分注進出(scale in/out)
好多時大家都會分幾注入/月供股票,賣又唔會一次過賣曬,令倉位更加dynamic,亦降低一 下all in 嘅風險
AMD 現價80,你入4000美金,共三注,一共(50 x 0.003 + 2) x 3 = 6.45 美金
賣出用同樣方法,就要12.9 美金
一個月買賣十次,就要成1000HKD

情景三: 細價股
最閪就係細價股啦! 隻股票5美金,買賣20000美金,要成4000 x (0.01 + 0.003) x 2 = 104 美金
一個月買賣十次,就要成8060HKD

情景四: 日內交易
唔計玩分注進出,唔計玩細價股,每次round trip 4 美金
日內交易10次,一個月200次,個最低成本係: 200 x 4 = 800 美金
即係6200HKD

當然,呢D錢對炒股月入十萬嘅連登仔黎講都只係散紙,但係炒股嘅優勢每一分都好重要。假設一賠一,長遠你贏51%就已經會賺錢。

當然,你話你淨係長揸,以下嘅broker 依然有其他優勢:
TD Ameritrade/ First Trade: 零佣+ 4倍day trade margin + 離岸 + SIPC
IB: 較低佣 + 平margin + 4倍day trade margin + (離岸) + 全球市場商品交易
Sofi: 零佣

相反,富途(一個月內):
https://lihkg.com/thread/2470700/page/1 (強制平倉GME?)
https://lihkg.com/thread/2457902/page/1 (系統crash?)
https://lihkg.com/thread/2419920/page/1 (死機賣唔到?)

用富途炒美股,就好似賽跑嗰陣負重唔着鞋咁,又曬氣又on9
係連登踩支牛,睇怕你老母不保
班支那後代港燦最愛支牛。。。
所以FUTU個股價不斷炒高
唔係下話
打手黎姐下
睇餸食飯啦
日日執幾百唔care 果十幾蚊
社工要幫人慳埋錢?
好用咪用囉 你理得人用邊間
炒股又唔係㩒ATM free lunch
呢D小錢加加埋埋咪話唔肉痛
我又逼唔到你唔用嘅
呢個post 就係要揭露D 簡單數據
想唔想慳錢就你地嘅事啦
因為個app既好用程度可以賺返d收費差價返黎 掛
用開銀行買美股,一單最低$16
尤其諗住玩細價股day trade 嗰D更加要留意下
YES!!!!!!!!!!
exactly!!!!!!!!!
用牛牛睇圖分析is okay (雖然我認為呢方面td >>>>>>>>>> futu)
就係唔好去用佢黎炒
你睇我都冇話佢平台差定點
純粹係有唔洗錢嘅點解要用富途?
智商稅
IB 果種接近institutional 級數
有中小型hedge fund 係用IB 黎落trade
聽講好似連bull spread 都做唔到?? 佢會食你雙倍margin? (long side + short side) 真係得啖笑
支牛真係白撚痴,明明美股係經IB Trade ,仆街冇期權組合玩!
IB 想玩咩組合自動幫你合成埋
Short Covered call 會扣保證金先搞笑
如果係td Ameritrade
佢非但唔會扣保證金,反而會俾多D margin 你
假設你hold 某隻股票用左100k 購買力,如果你呢個時候加Short Call 等值期權攞到10k premium (變左Short Covered call),你消耗左嘅購買力會變左做90k
咁先至合理因為你個risk 係細左嘅

ching 依加用緊咩玩期權?
一地一日幾千美上落,你擔心人比唔起一日幾百港咩
你仔細諗下,你如果一日幾千幾萬美金上落
個本/做嘅買賣就唔會係我例子中禁細
相應地個手續費都會成倍上升
到時就變左幾千HKD一日 lu

當然,你淨係長揸唔trade 影響就冇禁大
愛国
要支持国貨
一係就愛国到個腦都冇Q埋
一係寧願俾貴手續費,都懶得開其他戶口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞