Samsung smart octopus

303 回覆
40 Like 8 Dislike
竟然係咁 Restart咗機洗唔洗做多次轉NFC元件?同埋係轉移之前做定係之後做?
依家搞到好亂
淨係試過最詳細嘅方法就work嘅……但次次restart完就要做真係人都癲
我做咗都唔得喎,一定要restore一次
備份和刪除
做一次就得
仲有整返好之後, 一定唔可以熄機
熄左機又要做多次
唔得呀,過咗大半個鐘之後又唔得
咩機先
我NOTE10次次咁做就搞返好
S10e
smart octopus市場咁細,咪拖慢做
Samsung啲firmware而家真係愈出愈差,有幾多年update都冇用,最怕update之後死都話冇事,但又downgrade唔返去舊版,卡死喺度
不能認同更多, 嬲到CUT左
cut都要下個月中拎埋3月嘅交通津貼先cut到
我1點backup and restore完
啱啱搭車冇事喎
而家暫時又正常返,restore後搭咗一次車,隔三個幾鐘之後仲可以用嚟買嘢,用另一部機嘅NFC都 read到張smart octopus

要觀察多日睇睇
過咗一晚之後又唔得,另一部機嘅NFC完全detect唔到張smart octopus
啱啱backup and restore一次
另一部機嘅八達通app即時讀到smart octopus
但唔夠10分鐘之後又detect唔到
放棄把啦,an機用返實體卡算
咁不如轉iPhone算,真係忍夠佢
114DNS又係咁,所有關事嘅code要到啱啱3月update先清晒,但又嚟多單smart octopus

心都淡
睇下你覺得an重要啲定內置八達通重要啲,ios真係要慢慢適應
呢個唔係an同iOS嘅問題,而係間廠對自己出嘅software有幾負責任

Samsung嘅出咗事,次次CS都答埋啲無聊嘢,又當正你機器白痴咁,佢寫嘅嘢係完美咁,死都唔肯refer隻case上development team

認衰之後要dump一排先push update之餘,仲要分先後,今年旗艦就出先,隔一兩個星期先到上一年嘅旗艦,中階A系?有update都偷笑

以S10呢半年嘅update為例,講到明2019年出嘅S系每個月都會有security update,但次次都會食咗你一兩個月嘅patch,一係就3月尾先施捨返個3月嘅security patch畀你囉...

A系仲要at least一季先會update一次security patch,大家都係android,保安漏洞大同小異,但落patch又要分先後,咁搞法真係好令人心淡
我以前用s9+ smart octopus無用自動增值,心理上覺得an機唔穩陣。可能有一次用note2 ,明明無掂佢都會自動開apps閂apps,搞到我閂機都閂唔切。心理陰影。換咗iphone後放心好多,八達通轉埋自動增值。而且iphone交通卡唔止服務香港,仲有日本同某啲國家,如果有咩事會好快解決,三叔港版用戶少,咪嘆慢板
用中階講更新慢真係得啖笑
利申 note20 ultra
就算旗艦機,都只係頭一年先算係更新得比較足,出咗新旗艦機之後舊旗艦就會變condom
iphone八達通初出嗰時都唔係太stable,但人哋一兩日內已經出晒通知fix好晒,而家基本上已經可以放心用,實體卡可以收入櫃桶底

反觀Samsung呢邊,呢期啲update都有唔少bugs,都唔知入面班友點做QC
我跟你地講restore 左一次用到而家暫時未有事
note10+
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞