Samsung smart octopus

303 回覆
40 Like 8 Dislike
有無人更新完張smart octopus 用唔到?
apply左八達通自動增值 number唔同會好麻煩
remove後喺同一部機add返會用返同一個號碼
唔該曬 萬分感激 陣間落樓再試
借問一下iPhone 8達通會唔會有咩嘅情況

想換機
噚晚update前留意到有鑊氣,已經backup and remove先update,update後先restore入samsung pay,用咗一次,以為冇事

點知啱啱就用唔到,即場backup and restore之後先用得返,啱啱再搭地鐵都可以順利入閘出閘

懷疑過幾個鐘之後又會用唔到
我A71,八仔炒完,整過一次之後再冇事,好彩
你restore後用過幾多次?每次中間隔幾耐?
琴晚update咗
一陣拎部查閱機試下睇下有冇壞先
我兩個月前update 完就死咗
後來發現每次reboot 後就要backup 再restore 張卡先用到
正常咁用,點會記用幾多次
係唔係喺samsung pay個app到remove 之後restore返就得
我有時用唔到, 但restart 後又用得番
睇返八達通交易記錄咪知隔咗幾耐囉
由s9+換iphone11,兩部都用八達通。iphone易嘟啲,7仔買野三叔有時好難嘟,要換多幾次位同角度
啱啱再用又係唔得,要再backup and restore先用到
係咪後台kill咗?
我係電話快過實體卡
試過淨係轉移都唔得
好似要喺NFC設定右上角三點入去揀咩嵌入式安全元件 如果已經係就要㩒其他先再揀返
未update One UI 3.1嘅千祈唔好up住
啱啱搭車又係用唔到,又要backup and restore一次

隔大半個鐘再搭車,又係用唔到,連地鐵$2機嘅八達通reader都冇反應,做咗個測試:

開關一次NFC ❌
Default NFC Method轉一次embedded secure element ❌
Reboot ❌

Backup and Restore ✅

睇嚟呢個係所有One UI 3.1 firmware嘅bug,令embedded secure element同NFC front end之間嘅connection每隔一段時間(例如大半個鐘)就會斷開。要靠backup and restore先可以叫返醒個connection一陣咁多

呢個bug真係好嚴重...對冇帶散紙/冇keep實體八達通喺身嘅人影響極大

唔知又會唔會好似114事件咁拖幾個月先「叫做」fix晒
NFC設定右上角三點入去揀咩嵌入式安全元件
要做一次就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞