Samsung smart octopus

303 回覆
40 Like 8 Dislike
但Smart Octopus嘅user experience係開mon熄mon甚至熄機都一樣嘟到

都唔明Samsung班人搞邊科........
不過正常都好少開住mon咁拍卡
香討班柒頭話好撚好咁
話又唔係咁講,可能仲有其他bug只係用家未試到出嚟

How can I use Smart Octopus?

Simply tap your phone towards the Octopus Reader like an Octopus. As the service is always avaliable, you need not to turn on your phone's screen or authenicate, even with your phone powered off. Samsung Pay also supports limited use when your phone ran out of battery.
想補充返應該要著mon都照嘟到,例如用家睇緊youtube嗰時都可以照出閘
呢樣野好似不嬲都唔得
唔係啦,一向都係著mon熄mon都用到,唔信你唔好update新version試試...
Samsung真係on99,呢期啲firmware真係差到爆,又114DNS又八達通問題,仲要fix完一樣問題到出現另一個問題
啱啱Live Chat report咗個新bug,佢話會匯報上公司,叫我再等下一個update
剛check咗,證實真係部機lock咗先用到八仔,一解鎖就用唔到,咁易試到嘅bug佢地都試唔到?
個bug真係好on9,要unlock先可以用到都可以話係加強安全性,但而家反而係要lock機先可以拍卡,Samsung入面寫code班人都真係幾反智

想快啲fix bug嘅要去samsung member入bug report....
呢個時候又要數日子....

上版舊bug One UI 3.1 firmware冇記錯係25/3出
而家fix一半唔fix一半嘅S10e firmware build date 30/3/2021 19:13:26 KST
去到今日5/4/2021下晝先正式release

中間過咗5日+6日=11日

亦即係呢次fix bug要到11日後嘅16/4先會有希望,仲要唔知到時又會有乜新bug

係時候又重溫下114DNS單嘢:

3/10/2020 HKEPC有人發現港版機行香港Network被植入114DNS,過幾日仲發現埋定時有connection去"qq.com"/"m.hao123.com"/"baidu.com"...等等香港人好少會「接觸」到嘅server

大約16/10/2020 S10系列開始有bug fix,取消咗喺接收香港cellular network時植入114DNS,但就繼續定時有connection去"qq.com"/"m.hao123.com"/"baidu.com"...

要去到23/10/2020嘅version開始先執走晒所有關事嘅code

但去到One UI 3.0,同一組只關wifi only model (即係tablet)事嘅coding又突然出現返,雖然段code對smartphone冇影響,但samsung都係要去到今年3月先完全將所有coding清走

經過呢兩單嘢,雖然S10e有幾正幾好用都好,都係趁fix埋呢個八達通bug之後trade走佢換iPhone算,咁樣mon bug法真係浪費時間

點知下個bug會唔會update完幫你張smart octopus自動變$0???
請問你地 smart octopus 有冇 16x xxx xxx 字頭號碼 ?
啱啱出左部 S21+, 第一次申請成人租借版 smart octopus,
之後去三星登記想攞 $500 smart octopus 回贈, 但佢個系統話呢個 smart octopus no. 無效, 奇怪, live chat 淨係叫我 email 資料比佢, thx !

Apple Pay Octopus 新加卡都有 16 字頭 9 個號碼,舊嗰陣係 6 字頭 8 個號碼
3.0,3.1 d bugs 西到仆街。唔知班人點做UAT,咁易試到的野都出街。
以為有新update fix左8仔bugs,點知fix d 唔fix d
S10+ 早兩日更新左Backup 再Load 返張卡無事
Apple Pay Octopus 新加卡都有 16 字頭 9 個號碼,舊嗰陣係 6 字頭 8 個號碼

Thx !
試吓等多日, 可能係八達通未update
呢幾日新update前同update後,部A71嘅8仔又開始怪怪地

仲搞到入鐵話我「車票失效」
用Samsung咁耐未試過用到咁
Samsung咁搞法遲早bug到全港地鐵閘機都block晒smart octopus
我唔lock機著mon用到喎
咩機?
唔lock機係連pin code都冇set到?
有冇用work profile/secure folder?
note10+
有密碼 睇緊youtube個陣嘟
無用
咁好大機會粒eSE仲係同work profile/secure folder撞
啱啱試咗,冇開work profile/secure folder,個bug就唔會出現,無論有冇著mon,有冇screen lock都用到八達通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞