Samsung smart octopus

303 回覆
40 Like 8 Dislike
我係用S10e,應該同S10一樣

唔怕煩可以試下backup and restore八達通同reinstall secure folder同work profile
Haha,多謝你嘅資訊,我剛剛都試過,情況同你一樣,用到!
samsung 連fix bug都要分機種
我諗當初就係因為update冇分機種所以有咁多bug
一早轉返用實體卡
頂唔順smart octopus成日拍唔到
試咗幾日,無論有冇lock機,有冇著mon,都一樣用到Smart Octopus,相信個bug已經fix咗

只係當電話unlock時iPhone XR讀唔到Smart Octopus,唔排除只係Phone XR嘅NFC Chips有 compatibility issue
我update完3.1唔得,backup restore 一次之後work左幾日,尋日又死返
One UI 3.1出2過兩個version,要上今個星期出嘅update先fix到
今日update左,update前已唔得,update後冇restore,試左唔得
啱啱restore左,未試,睇多幾日睇下
我今日搭巴士本身嘟唔到
再著mon拍多次
都係冇嘟聲咁
但係手機transaction有show扣咗錢
第一下唔響可能只係聽唔到

第二下冇響係因為你短時間重覆嘟拍卡超過一次,所以係唔會響,唔會再扣錢
S10+頭先收到更新 話咩已改善八達通穩定性
前一版有bug嘅我無更新到 過左一排之後直接唔見左個更新 官方好似知出左事之後收埋左 ?

依加呢個更新係咪fix哂啲問題可以更新得
都唔知搞乜,垃圾機
等多一個月啦
依版仲有乜開mon 唔得閂mon 得既問題
建議轉會
依啲不負責任既廠唔值得留戀
我S10e都係同一版firmware (UCA)
試咗幾日,無論有冇lock機,有冇著mon,都一樣用到Smart Octopus,相信個bug已經fix咗

只係當電話unlock時iPhone XR讀唔到Smart Octopus,唔排除只係Phone XR嘅NFC Chips有 compatibility issue
但你重新開機 需要再次backup smart octopus ?
我S10更新完 第日開機又係用唔到,又要再back up張卡
唔需要backup,restart後直接照用,完全冇問題
只係當電話unlock時iPhone XR讀唔到Smart Octopus,唔知點解有時會彈Apple Pay出嚟
up咗3.1後試過兩次搭巴士竟然嘟到,但冇扣錢紀錄,只係搭巴士,其它地方完全嘟唔到,而家update完正常
note10plus
我試過出閘個時扣左我錢 但個閘機唔識開
人地用銀包又得
個職員都幫唔到(我無理由俾成部電話佢研究又要返工)

前日試過第二次
睇顯示扣左錢但又係閘機唔開...

用左成年有多係三幾次囉
幾大唔update住
我同你情況一模一樣
屌手多update 左
之前restore 完 on/off 都正常
宜家 一定要off 係咪on9
而家應該有冇unlock都照樣用到,只係之前搵咗iPhone XR開八達通app read smart octopus,發現要lock咗screen先read到,轉用iPhone 11同Android機就所有情況都八達通app都照樣read到smart octopus

正常八達通機應該有冇unlock都照樣可以poll到smart octopus

個bug應該已經fix咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞