Samsung smart octopus

303 回覆
40 Like 8 Dislike
老實講佢肯請多啲韓國FG 去development team 就可以加速. 或者話俾多啲人工等佢地可以OT 再勁啲
始終佢太多機海要handle, 呢啲case 靠人海戰術就可以handle 到

最終都係睇organization structure 同上頭肯唔肯請人
而且samsung 係韓國差唔多係唯一decent 非執業既職業道路選擇. 佢肯請實請到唔少tier 1, 2 既CS FG
其實點機海法,都係based on同一個Android,唔同級數嘅機只係配唔同嘅hardware driver,UI功能加加減減,我唔想佢地唔係用Modular嘅形式based on一個公版OS template再加每款機型各自function砌返每款機自己嘅firmware出嚟

睇返Galaxy Store入面Samsung Pay嘅review,舊年年尾開始已經有人report用唔到八達通,仲要係好多款機都出事,已經有接近四個月時間,佢地都唔去面對問題,又或者根本冇人去睇返啲review,又或者見唔似114DNS單嘢上晒報咁,見出面仲有大把人去買S20FE,再出部A52做孝子機,完全唔影響銷情,咁咪直接當睇唔到算數

S20FE仲要一出已經爆咗Smart Octopus有問題,連埋touch screen問題一直都冇根治過
啱啱同CS Live Chat,佢話相關部門跟進緊,睇下點.......
理論上係公版改啲就係但實際上唔知佢automatic testing 包唔包得晒
亦未入一個security patch 可以自動deploy 晒去咁多機種唔駛人手改動
可能流程上每部機仲要人手perform 一次測試

衹係佢已經係Samsung 一哥冇動力去增加開支搞好售後服務
除非Samsung 請嗰個鬼佬strategist 可以說服到公司點解要大力搞好軟件售後服務
佢而家宣佈咗軟件支援兩年變三年應該有請多咗人同變緊好嘅
Android 一哥*
on99上巴士畀唔到錢,好彩銀包仲放住張八達通
上次114DNS單嘢,正正係頭痛醫頭,腳痛醫腳

第一個patch只係remove 114.114.114.114,但qq hao123嗰堆嘢又要被人發現之後,隔成個月先執走埋

好啦,跟住又到wifi information element入面將HK=CN=MO出事,雖則話只係對tablet呢類只有wifi嘅device有影響,但又唔順便清理埋smart phone入面相對應嘅code,你會睇得出Samsung入面team人應該亂到九彩

Samsung smart phone全球市佔數一數二,萬一有security incident爆大鑊,全世界嘅Samsung機一齊收皮等落patch,應該會搞死唔少人
HK=CN=MO堆code啱啱3月update終於清咗
咁就係睇佢地做野拿唔拿西喇, 但其實好多公司做野都好拿西衹係表面上睇落冇嘢
基本上以samsung 既係韓國既prestigiousness 又肯高價請人應該啲人唔會咁拿西既

"萬一有security incident爆大鑊,全世界嘅Samsung機一齊收皮等落patch,應該會搞死唔少人"
咁你放心而家好多malware / backdoor 都好似生物學上寄生蟲咁希望可以長期同宿主一齊生活好隱性 insidious 既
全球感染時hacker 亦唔想通知手下堆botnet 佢地自己中咗招, 所以表面上唔知會有事
state-sponsored hacker 連iphone 都可以隱性植入, 所以感染咗幾多敏感人士既android 電話我地唔會知
但眼不見為淨, 手機廠冇醜聞, hacker 同政府又開心

同埋有google android security 方面既努力所以目前android 上既ransomware 唔係好猖狂
用得三星就預咗
note9用左一個月後無用,以前党鐵用真係要擔心用唔到,已經有兩次要去客服中心先搞到
apple pay都會有認唔到卡問題,但一般reboot可以解決
而家用apple watch都好耐無拎過實體卡用
隔咗一晚之後Smart Octopus又出事,reader完全detect唔到
yes, a71
要喺Live Chat屌先會認衰,而家話會盡快出patch
時不時嘟唔到,要著mon再嘟先得
而家個情況係直情點搞到detect唔到,成張smart octopus消失咗(但Samsung Pay入面又正常show到出嚟)
3.0好正常
睇嚟3.1大伏
大伏得嚟仲要S10系統全部升晒bootloader,上咗之後落唔返去3.0,只可以等fix
仆街中左伏 好彩今日發現 聽朝返工先發現就仆得街
隔離post有人話冇事,唔知個bug係咪只影響係某啲batch嘅S10粒eSE

不如出咗事嘅講下自己部邊幾時出廠(Phone Info可以睇到)

我係2019年3月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞