[增值自己]在職人士想學日文,有無邊間好介紹???

214 回覆
10 Like 6 Dislike
我就求其買大家的日本語
背左平假 片假好易背 我自己番工時間唔穩定
想慢慢自學
但上網睇有啲話學文法 有啲話背生字先
留名
本身喺u讀緊minor,嚟緊就grad
考慮緊自學定報班
有冇會話訓練班
係你講多過老師講
其實本本差無幾
不如買本讀咗先,有GUIDELINE始終係好嘅
網上有海量輔助資料同學習方法
唔使愁開個頭開得唔好
係睇個人有無用心揾同睇資料
就算讀到N1都係會考你助詞
真係N5教過下就識哂咩
恭喜你買左本對自學者難度係5星既教科書
無中文註解,無文法解釋(可以另外再課金買本同一出版社出既文法解釋書)

最大問題係,書入面啲練習係無答案你對
岩岩去三聯見到無老師教點撚樣學
鄧老師真係唔錯,好俾心機教,不過係chur d,跟過佢一年,第二年都想跟番佢。佢啲班好快爆,報名果陣可以問下佢教邊班先報
個台灣YouTube 日文教學channel 講
工聯會垃圾到癲 自學好過
真 我係報完名去練定50音
先生都讚我學得好快
工聯會係溝女用
lm
買書學grammars
生字用duolingo apps
有語音認埋你讀成點
duolingo個app又幾好用
thanks巴打
收工可以有d野做了
跟緊個日本人老師
但佢無咩教學經驗,想轉人
最衰HKU space 11月先開班
佢衰啲乜?
係第一日語學過 學費平
但睇下好唔好彩遇到良師
我都係上過2個月
呢2年都係自學 一級一級咁考上去
自學快d
其實我每次睇關於日文嘅post都估到條友會出現
一定係入嚟話日文老師無用
跟手出啲問題考人
但從來都唔會用日文留言
原因係「無必要教人」
真係笑死
反而日本語gogogo 幾好 練習帳個人覺得有少少多餘
但如果底唔好 唔知自有冇錯都不妨買埋 入面有聆聽練習
但一定一定要跟住cd 嚟聽嚟讀
而且呢個系列仲有apps download 三個apps每個$23 蚊
啲題目可以不斷返做 仲有listening
學完哂起碼可以應付n4

平時想用apps 嘅可以買lingodeer
apps 加 書, 邊讀同講 加埋本浸日文嘅途徑 keep 住都可以搞得掂基本功
dulolingo 太慢啦 啲答案好多唔flexible
用lingodeer 仲好
上堂佢淨係叫我讀教科書嘅例文
唔會點解釋grammar,就算解釋都唔係好清楚(佢本身中、英文都一般)
「教」完一個grammar 又唔會自己作多幾個例句
後尾我叫佢俾我試吓自己作,佢改正我,先覺得有用啲⋯
同埋佢經驗少,唔知我呢個程度嘅學生詞彙量有幾多
會教/用啲超過我能力範圍嘅字
但我連基本功都未打好

搞到我想搵返華人tutor
但之前喺第一學,嗰個香港人老師嘅日文發音好唔自然
填鴨式教育,本教科書又悶
上兩個月學左d咩?自學點著手啊巴打
我果陣已經考完n2 等考n1
所以我覺得學唔到d 咩

自學我買左套日本語gogogo 既書
睇晒全部就直接考n4,3

睇綜藝同中日字幕既野當記多d 生字
呢段時間會學得幾開心
再買左本雞精書 作者叫林士鈞 就考n2
之後就去左日本working holiday
搵埋長工
依家覺得日文夠用就連n1都唔考lu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞