[增值自己]在職人士想學日文,有無邊間好介紹???

214 回覆
10 Like 6 Dislike
講真
有心學好日文唔好揀工餘時間密集班
好易跟唔到, 基礎又打唔好
但又真係要返工.....
多謝巴打咁有心寫咁多,想問下你個時學日文用左幾多時間先去到N1? 每星期定每日都上堂? 因為我工餘時間學,但有信心會勤力每日都溫書,如果我目標係讀到N3程度↓,要讀幾耐?

能大致理解日常生活所使用之日語

・可看懂日常生活相關內容具體之文章
・能掌握報紙標題等之概要資訊
・日常生活情境中所接觸難度稍高之文章經換個方式敘述,便可理解其大意。

・在日常生活情境中,面對稍接近常速且連貫之對話,經結合談話之具體內容及人物關係等資訊後,便可大致理解。
在職既話一個禮拜一堂好喇
密集班教太快, 你連溫既時間都冇
巴打上過? 教得好唔好? 有無密集班?
9個月N4/N5?
佢個網係咁寫我只係想上D一個星期可以返3日既堂,唔知一年可以去到咩程度
你要快同唔介意online的話而家有好多好選擇,唔一定要香港
讀緊第一嘅周末初班

一班十幾廿人,老師又要趕進度,唔係好顧到大家吸收咗幾多,好靠自己返屋企溫習去跟上個課程

不過我都會keep住上,因為完全自學的話我會易放棄
點串,上堂唔比用電話又無咩野
9個月N5/N4
自學快成半都得
除非免費而你時間又唔值錢啦
我都係,自學真係唔得,我寧願上堂佢叫我返去溫咩到做咩功課,有人規劃曬我跟就OK,巴打你個課程係每星期一堂? 要讀幾耐先N5? 有無得密集D嫁D班
佢有密集班,一星期三個幾四個鐘一堂,但我純為興趣唔想咁chur,就揀咗普通一星期兩個半鐘嗰種,照進度應該要大半年先考到N5
咁我上堂都唔會用電話既除非無心學既姐
第一日語有,不過得朝早
建議自學住先,N5N4其實冇咩必要上堂
巴打講到咁,搞到我好想跟你個老師學
Online都可以考慮...有無介紹
咁即係無得工餘上第一係咪個個月開新班嫁
肯做足功課同每日溫書

就冇必要報班,果地係比冇自制力既人去
9個月N4?咪搞笑,每日睇2個鐘,半年都過到N1啦
唔洗諗,應該都係得朝早,target唔係返工人士
建議你等其他巴打po d online resources自學比較好
一星期兩堂計,每堂1.5hrs計
大約兩年

利申 以前係月經學N5-N4都學左差唔多兩年先完。我去考埋N4等claim CEF佢都仲未教完
我唔係咁睇
N5-N4(即係大家的日本語50課)係學習日本語基礎中既基礎黎
發音,語感,基本文法唔係呢兩個階段搞好上到N3會好難

特別係N3以上既班好多都係日本人教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞