[增值自己]在職人士想學日文,有無邊間好介紹???

214 回覆
10 Like 6 Dislike
係咪duolingo同lingodeer都係垃圾?
良師呢
咁撚耐
更新:練緊手寫+背平假名

暫時喺YouTube搵到呢一個教學,寫起上嚟比較好睇,教得又好,而家一路背一路寫,熟曬50音就走去報堂上
https://youtu.be/_-suKH0GJno
專攻文化定考試
文化就睇老師個背景
考試求撚其大大間果啲
有冇巴打有睇過出口仁老師啲youtube片
背完50音 諗緊自學定搵學校
出口仁套書買唔買得過?
睇過下 書就唔清楚 就咁睇佢片 有少少冗長咁
我都係睇緊出口仁啲n5文法youtube片
搵學校

自學唔係太有效率
原來Pasona grade1-3已經無得申請持續進修基金
留名
呢排都自學緊想搵course上
自學最好,坊間咁多中日對照書,自己買埋練習自己做
市面太多自學書....都唔知點揀
簡有用既
如果樓主真係有興趣嘅,背五十音先
要背到睇到字就讀到出聲
到你做到呢個程度,去睇多啲N5 vocab先,唔洗背,但要睇好多次
到你有一定vocab印象先去睇文法書,因為你已經識50音同N5 vocab, 你會易上手好多

N5,N4考試無你想像中咁困難,但如果勉強去上堂可能會令你更加唔鐘意日文,因為上堂學嘅嘢好可能唔係你有興趣嘅嘢

你嘅目標係去旅行溝通到同埋睇到綜藝,咁你就應該靠識咗五十音同vocab之後睇多啲日文嘅旅行嘢,講多啲聽多啲就會有趣味好多,覺得有用再去學文法

利申,自學考到N3
YOUTUBE
咩係混合模式?
ching有冇考過n4/n5
其實個考試你覺得點樣
係咪多數人都買書去係咁做練習?
一去到考試唔知點解驚驚地
有冇咩可以分享下
有考過,不過都係自己去圖書館望兩下書就放棄咗温書因為本身都有少少底
考試其實都係MC,仲要合格門檻好低,所以兩次都有驚無險
N5其實可以唔使哂錢考,如果你target係旅行嘅話去到N3好夠用
N5考啲嘢好basic, N4就進階少少,分兩part(聽解,讀解+文法)
N3係多咗漢字
你睇下個合格門檻就知,pass哂兩part, 大分過50%就pass, 有心操下合格唔算難

N2,N1第二個次元,可以唔使諗住

點知邊本有用本本都話自己有用
有無人試過amazing talker個d教師?
D人話好過香港上大班
最近番工冇乜野做 背熟哂五十音 濁音個啲基本野
下一步係咪應該開始背生字?
我都岩岩背好平假名,片假未背,諗間去大間既定去私補
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞