[增值自己]在職人士想學日文,有無邊間好介紹???

214 回覆
10 Like 6 Dislike
唔洗遲下啦
如果唔係為左衝日檢 想一步步咁打基礎咁學
Pasona 啦
進度係慢 但可以多機會比你由基礎就接觸多左聽同講
曾經pass過N2, (不過自問都有N1水準)不過因為冇得去日本成年冇掂過日文, 都想諗方法重新讀返N2附近嘅野, 因為唔記得曬

當年N5 係日經讀 呢間野超級超級伏, 千奇唔好去
N4 跟個frd去左第一, 呢間好睇邊個老師教, 唔同老師真係可以差好遠, 建議搵香港人老師先

N3開始自學 因為上堂實在太悶

其實綜合我自己+frd嘅體驗, 香港間間都有個common問題, 好多時收左你鐘錢, 但係教埋d冇用嘅野
例如幾年前成個N5班要180個鐘(好似係)就完, 佢地就逐d咁加鐘, 不過內容就完全冇加過, 你比嘅錢多左但係內容冇多到 所以老師都唯有dum波鐘, 又叫你讀課文之類

我建議你不如試下自學左最basic嘅50音 + grammar(書局買大家的日本語) 另外仲有個台灣網音速日語都幾好,
覺得掂就繼續自學, 唔掂再搵學校啦

如果唔怕嘅 連登好似成日都有人話免費教日文
咪搵佢地lor
好似講得唔好補充返,
好多學校都鍾意每年偷雞加個course嘅total learning hour. 例如原本讀曬成個N5 course要180hours, 佢就每年都加20個鐘咁, 加加下你個上堂時間又多左, 但學嘅內容係不變 當然學費都比多左
咁老師又唔可以教下個level嘅野, 唯有dum 波鐘, 用勁長時間同你對下功課答案/叫你讀課文, 真係會悶死你

至於點解要香港人老師, 我覺得佢地會更明白邊part可以hea講(有d野真係好易你唔會想用好長時間聽), 邊part好多人都唔明要認真講, 用過來人經驗黎教吧
個人覺得密集式無乜用
番緊工本身就唔會用到太多時間係日文度
同埋語言本身係要浸
想問巴打zu點發音,條脷要點放,係咪要震晒咁讀
點會無?
當年自學三個月已經考到N4
九個月真心On9
想自學,想請問入門有冇話買邊本書好
巴打自學個經驗係點?
自學3個月N4
我新入坑仲玩緊duolingo咋

暑sem極度密集
好似返中學咁
之前睇過呢度其他post講學日文
話自學最緊要係

千祈千祈唔好買"hum家的日本語"

話本正式textbook冇中文解說
要睇中文解釋文法, 要另外買一本
要做練習, 又要另外再買一本
要對課本練習答案, 又再要另外買一本

好掠水
搵私人補習啦,1對1
其實有冇人用過
export man本"大家學標準XXX"
同coca cola wong本"XX直達車"?

想知呢兩個作者邊本好o的?
即係大家的日本語?
漢科
是的

你會唔會去書局打o下書釘?

拎本
hum家的XXX
大家學標準XXX
XXX直達車
睇o下
搭單問下
你地自學日文平時既流程係點?

我買左D書,好認真睇D文法呀VOCAB咁
有D句子呀字呀會望住黎讀下
但感覺似係閱讀圖書多過自學緊嘢,好唔實在
可唔可以分享下你地平時自學既時候實際上係會點做?
日經好伏 N5上足一年都未完最後冇完到...
之後報私人一對一果d ....不過好睇你有冇自己搵日本野接觸先學得好d
但就貴好多 每粒鐘計
有冇人知Hku space啲日文course伏唔伏,睇咗一round唔同學校呢間啲時間最match到我翻工
報咗,入學前有個GRAMMAR TEST睇吓有咩不足,再每個禮拜有CLASS。
東京日語online
係zoom上堂,一星期上一堂,兩個鐘
我個班大概4,5學生
個miss好有心教,唔會chur或者趕進度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞