[增值自己]在職人士想學日文,有無邊間好介紹???

214 回覆
10 Like 6 Dislike
我都係上網買2手書睇
跟住隻cd讀
假設你本書係文法書,應該都係一個CH幾個文法之類同幾句例句咁
因為我自己直接温文型字典,已經捨棄哂坊間嘅文法書
我會每個文型上網揾返日文人開嘅文法網參照同對比(主要係睇接續方法)
亦都會揾大量例句(起碼10個)作參考畀自己做NOTE
如果可以再會上YOUTUBE揾同一文型,主要畀自己聽同腦補個使用場景
多鄰國完全幫唔到學習,我覺得
中環日本語講座
當年我係睇速讀語言網黎自學

真係有心既話
呢個網好多野學到
我都想上hkuspace
有無推介邊間/ 邊個導師
求推介
小弟喺pasona由最基本嘅初班(G1~G8)讀到中班(A幾), 讀咗三年幾
愈讀上去就愈少同學, 啲班縮下合下可以揀嘅時間就愈嚟愈少
最後因為返工時間同返學時間夾唔到就冇再上日文班
樓主想喺其他地方學一排日文, 之後再轉過嚟pasona學, 我覺得都可行嘅
因為一開頭其實都係學五十音同埋基本生字為主, 同埋啲文法都簡單容易理解, 唔一定要喺pasona俾咁多錢學
不過學五十音時一定一定要有個識日文嘅人執好發音
啲基本發音學錯咗, 講慣咗之後好難執返正
果陣日文班有個學員一齊上咗好一段時間
但係見佢經常發音都發得唔好, 先生經常提點返讀得唔好嘅地方都唔係好執得返正
如果樓主唔係要趕住考JLPT嘅話, 希望唔好諗住出面日文班進度慢
因為我見學到後面其實比較多在職人仕quit, 反而中學生果啲比較留得住
問返有個走嘅學員佢都話工作忙, 其實佢都抽唔到太多時間溫返之前課堂學嘅嘢
同埋先生有時會問返以前教過嘅嘢, 但係有時啲同學都唔太記得
所以計埋平時要溫書嘅時間, 我覺得學到後期一星期三個鐘課堂量對在職人仕唔算少
去到最後我記得啲先生話個課程進度過咗N4, 大概N3頭咁上下
自己去咗報N3想試下個水平, 諗住買本N3文法書補返未教嘅文法
點知成大半本嘅文法都冇學過
死記硬背完之後去考點知本N3文法書講嘅文法都冇出咁制 唔知係咪買錯書
反而考嘅嘢係一直上堂學嘅嘢
最後都過咗N3
自己細個好鐘意睇動畫, 反而之後上堂學日文就冇睇動畫日劇咁制
純靠上堂種落嘅根基過到考試都算係咁
如果平時睇開動畫日劇浸開日文應該會學得好好多
有d sidetrack左少少。樓主你要好好考慮下返工點樣同時兼顧學外語。就算每次上堂之外,都要溫書溫書同溫書。

千奇唔好輕視左學語言既難度數理都仲叫可以背完formular啪落全部數到,語言超多特例,未必學完一次第二次就會記得。

年中見唔少人學左一陣走左佬,因為跟唔到課程。 我算係半個過來人,耽誤左唔少時間。依家心態變左翻衝緊上去。只要有愛,就無難事,一齊努力。
接近24個月先完N4點睇?
文法書(硬橋硬派,要知道文法點用幾時用)
日綜/動畫 (學 日常用字sentence pattern,常用vocab)
等我幫你啦,包你一個月學識晒
首先你比10萬我,跟住自學一個月
如果你學識既就比番10萬你
小弟就喺Pasona 讀咗5年幾
依家仲讀緊 雖然教得慢 但係個底唔會差
啲先生都幾用心教 去到高班有半堂都練oral
我覺得比上不足比下有餘
練到絕對識開口講嘢
唔淨止一味學文法 上堂淨係抄notes
文型字典好好用,可以好快速地搵埋相應例文出黎
不過唔多適合初學用
其實N4 都係講緊低B野

我叫陳大文
今日天氣好好
呢D

唔係冇用,係唔值得比咁多錢去學D呢基本野
真係有心既話,,比幾十蚊出去買本書+上網
CP值高N倍...
我都唔明老師有咩用途
呢個世界乜尻語言都可以自學
冇自律
唔夠恆心既人
咪要老師...
好勵志,我會好好參考下,多謝巴打
俾老翻書同印殘體咁誇張?
我嗰陣上都唔係咁
不如成日換老師就真
聽佢哋講啲人工仲要勁低
youtube 有個channel 叫出口日語,基本上係照住本大家的日本語教,仲講晒N5-1嘅基本文法,睇緊佢自學緊。
睇多D 日綜同小說自學算啦
利申自學N2
認真 見你話平時有睇開日綜
咁正常你背完50音 加少少vocab 已經有N5
所以唔建議報出面N5 哂錢
暫時2堂Zoom之後有1堂face to face
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞