1個月前已經講左tsla 係on9 野黎,但無人聽

286 回覆
13 Like 192 Dislike
中point,你睇返以往汽車既歷史競局格局都係好分散,市佔率最高都係十幾%,其中一個原因就係每個國家都會培養屬於本土既汽車公司,所以每次有車廠爆煲,政府都會救,同時亦會打擊國外車廠扶持國內車廠。

依家每個國家都好歡迎Tesla入黎,例如中國,其實真正目標係想透過Tesla去培養一條本土既電動車supply chain。

所以未來到底政府既立場係點好重要,到底會好似之前咁要保護本土車廠,定係好似智能手機咁比國外佔領都無所謂。
買咗法拉利就唔會買Tesla ?
Ios比android屌打啦 你去買google好過

點解你會覺得fsd 會係一間公司獨霸天下?
格sir丫嘛 一早Mark撚咗你喺財經台啲戇鳩嘢啦
你唔好用車同電話比較真係揸車既人 心態上都想充下門面 點解窮閪會鐘意德系車福士 benz bmw 有錢佬鐘意拉利 大牛 JDM 就算tesla係賣科技 賣套Fsd
黎緊越黎越多車廠出電車 好快都係淘汰
大升果陣先講
Ios 點比android 屌打 ?

係唔係掉轉左?
我想帶出既係,唔會係一間公司玩哂
真係唔識野㗎喎
睇呢個post就知連登仔幾短視
除非佢啲solar tile, 大型power bank 行得通囉,單靠架車唔可能支持到佢的股價
真係可以用電話比較
舊屎 記唔記得 vertu 同 blackberry 兩個奢侈牌子

揸車行下深淺赤石同半山,好多villa入面都有架model x 自己裝埋supercharge 嫁

對有錢佬黎講,人地唔一定要得一架車嫁
要革sir覆啲玩膠社工小學雞
辛苦了
得啦 叻啦 巴閉啦
系統類型既野通常係贏家通吃, 最多係duopoly
買tsla 既人都係elon musk 狂熱宗教黎,其他車廠,政府,產業鏈,關稅呢d 唔會放在眼內。 講事實即係挑戰佢地既信心
洗撚理條傻鳩咩
一係就盲,一係就戇撚鳩智商缺乏
無啦啦要拎電話做比較......
上面已經客觀地講左豐田係傳統車廠市值最高,啲車最賣得,因為主打平價車
而家TSLA就係想行豐田條路,不斷降低成本降車價主打平價車,用量取勝
佢就主觀話係人買車都係要想充大頭,要買雙B,法拉利,波子,戇鳩鳩,睇下呢幾間公司一年賣幾多架車,市值又係幾多先啦

再講外國根本好多人當車係代步工具,行得走得就OK,因為去市區一定好多數都要揸車,所以冇車生活好唔方便,家庭正常都有一兩架,平平地就得
歐洲市場都係愈平愈好賣,中國又係,日本呢排TSLA降價後銷量激增,豪華車幾時都係小眾......
認真想知
歐日中 D 產業 保護主義 貿易壁壘 (尤其係各國汽車業實力同lobby力, 唔似軟件/半導體業咁廢, 無咁易讓哂個餅出去, e.g volks同honda都幾ready...)
佢第一大企業受反壟斷/成為政客breakup目標
方面既風險

同埋想知 "五年後tesla會係世界第一大市值企業" 個 price target 係幾多
對唔住呀社工
再次勸世, 但我相信都唔會有人聽

要明既一早就明,唔明既呢世都唔會明

絕大部份散戶總係想一夜暴富,重視短期利益,輕視風險。 見人賺錢自己又想沖埋入去賺埋一份。最終愈抄愈高。

由荷蘭鬱金香,英國南海泡沫,日本房地產,美國漂亮50,2000年科網股,大陸2008 年大牛市, 無一例外

歷史總係驚人既相似
唔好逼佢啦,2萬億市值即係升多5倍 ?
1%? 你查下tsla 有幾多working capital , 佢又買左幾多bitcoin

我係老細既話第一個抄左個CFO
Working capital management 唔合格
有錢應該拿黎發 R&D , 現金儲備防止資金鏈斷裂。

真係好多既話就回購股票 , 或者派息。

大佬呀, 你係「科技公司」 定 對沖基金
20b cash
買左1.5b
13%
上網拎個mean 佢買左約 44k 粒

都有賺

咁而家BTC爆左未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞