1個月前已經講左tsla 係on9 野黎,但無人聽

286 回覆
13 Like 192 Dislike
姐係準備爆升
清講緊政治風險?

近嘅仲有at&t 七分割
Tsla呢三五年時間儲下氣,到時各國政府正式宣布淘汰燃油車時間表,到時果十年先係真正爆發。
電車唔係就咁行電,唔駛入油咁簡單
仲有Driving experience, charging network, software update, autonomous driving
其他廠仲啱啱起步
俾你揀,你買Leaf定Model 3?
1個月前先講你10年前講丫嘛
FSD成唔成功,係要睇十年,無論技術上,各國法律,定用家接受程度
技術上,佢的確係領先,大量數據,版本不斷更新,已經係各國實地測試
法律上,十年內慢慢普及,我唔睇好,仲有好多大環境既配合,街道上,政治上
用家上,買唔買係好個人,有啲人係鍾意科技創新野又錢多,佢係買車時候會買埋FSD會想試新野。幾個月後會推出月費訂閱制,其實我睇法係俾班人試用,加上跟人唔跟車,我諗會多左人願意試,唔鍾意咪取消返
俾我係用家,我都唔會而家買車加錢FSD,咁多限制,又唔平,技術上法律上又未成熟,之後換車FSD係跟車唔跟人,即係送俾下手車主,所以少人買係正常
仲有之後星璉既普及,到時同TSLA FSD係相輔相成,FSD真係成功普及,之後既ROBOTAXI又係賺大錢
重申:上面講既野起碼十年內唔會發生

但如果講TSLA三年內會唔會成為市值最高既企業,答案係一定,淨係佢起齊啲超級工廠:產能翻倍再翻倍,成本不斷降低,晶片領先,電池領先,車內娛樂,能源業務,都已經夠佢超越AAPL
唔洗計埋FSD,因為一旦FSD技術成熟,國際法律許可,成功係全球普及,到時已經唔係第一市值企業咁簡單,係可能係第二市值企業既DOUBLE,甚至更多
如果你研究FSD之外既自動駕駛 由其小鵬既NGP / NIO既NOP 你就會發現其實FSD係中國無買人係好合理 可能你研究FSD好深入但係無睇其他同樣產品 變到神化左FSD 唔夠客觀
例如FB GOOGLE點勁都好 中國都係唔會用 而TESLA係因為中國市場先開始彈起 如果真係好似你講既減車價終極目標谷FSD既話 咁係中國應該起碼收一半皮
歐洲有雷諾頂住TSELA 今年仲有中國電動車入歐洲 最後佢分到幾多市佔都成問題
如果你睇10年 咁OK既我都唔覺得10年後唔會低過今日個價
https://www.youtube.com/watch?v=Lp_OtfeXWSA
咁你睇睇中國用家自己評測
論AI同auto,TESLA完全勝出
NIO果D只係贏在auto pilot時比較user friendly同埋百度地圖
https://youtu.be/gtRlCIE9hXA

你條片已經唔updata小鵬上個月已經出左更新
Nio上個月都有更新 不過nio暫時仲係落後過佢地

同埋高精地圖真係可靠好多
Anti trust 係一個風險

高股價都係一個風險
或者咁講
新一代既人,借住2020既契機
多左幾多人認識Tesla 呢個brand
多左幾多人再去深入認識musk呢個痴線佬

而家買車既,除左當然會仰慕傳統品牌既人之外
多左幾多人認識ev, 跟風既都識講而家買Tesla ,第時渣Tesla

起碼我自己架四環,下架想trade 1換1 整架Tesla 先

以前純車主心態,笑過teslun仰電椅
絕對認同👍🏻 繼續sh
馬後砲 on9
咁請問師兄覺得5-10年後最大市值公司係咩?
點解買bitcoin 會令到企業衰落?
有無數據睇睇百度有幾勁
契爺話目標係做到20萬一部

因為佢要賺既唔係部車錢,而係賣個自動駕駛套餐
如果佢真係實行到全自動駕駛真係不得了,巴士小巴全自動,成個運輸行業幾大改變
Blockchain tech
用1% 做market uncorrelated assets都不知幾正

Unlimited upside
自動駕駛首先係拎黎做物流送貨,之後就載人
全世界大勢所趨,到時實有d城市會先行,不過香港一定無
咁即係清倉算, 我淨係中意買TSLA, 台積電之類會派息嘅無前途, 不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞