會計撚想轉去Data Science

241 回覆
10 Like 219 Dislike
舊制yr 1咪=新制yr2
1. 你有冇大學數學既底,冇數底可收皮
2. 做research 能力強唔強,唔強可收皮
3. 慣唔慣睇research paper,唔慣可收皮
4. 響香港玩data可以收皮

如果興趣係玩下deep learning machine learning 咁樣都ok
但響香港想做data science 就算吧啦
你返大陸學仲好
睇過下啲書 啲statistic 數難到仆街
Data science要讀精算
會計係幫手做假數

二樣野黎
我會勸你放棄 乖乖地行番account 條路
做緊Data Eng
好無做 好無搵?
唔好傻, 做會計識 data science 好吃香, 因為你班老屎忽老細多數唔識.
點同, 兩樣都有數底但 account 無.
好認同依點,若果係sales figures/ P&L 分析,excel + tableau 已經足夠,美其名依個職位係BA/Account/或者一個admin officer...

但我都有係keep 住諗, 若果要要專d 做分析,係應該要扣上coding ? 坊間可以點樣進修
咩叫好? 點劃條線
起薪幾多,三年經去到,未來條路寬唔寬?
起薪 20-25K
3 年大約會琴40-50
睇你叫到幾高
好無做 好無搵?
咩叫好? 點劃條線
起薪幾多,三年經去到,未來條路寬唔寬?
起薪 20-25K
3 年大約會40-50
睇你叫到幾高
係絲已經會加分 放心
老實講點解咁多人想轉去玩data?
Data 都算了仲要轉DE
知唔知條路勁多新野等住你去學?過幾年又出新野又要學過哂,你acct出黎捱幾年big four仲好過你玩DS
太多人著重眼前既野
FG有2 字頭好似好正(對比專科)
而從來唔會去理解下點解值2 字頭
software engineer係咪易過data scientist
香港data analyst 既工係咪多數用powerBI / tableau 砌dashboard?
份份唔同
有啲data engineer entry role 要砌etl都叫data analyst
特別係machine learning engineerer 計
呢個世界unicorn 有唔少
識一啲打算做呢行嘅ug 已經有mphil 程度嘅能力
year3 已經讀緊pg deep learning course
仲未計有啲position 係要mpil, ug 一齊爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞