會計撚想轉去Data Science

241 回覆
10 Like 219 Dislike
而家興cognitive, ai help to make decision not replace
真係冇咩天份
咁當然有幾隻字唔係
但係confidence interval, transformation of distribution果堆
了解下咩叫decision intelligence再出黎柒
3字頭,朋友你係咪舊制?
有心唔怕遲
PS: 絕望中
Jacobian 果d 係2字頭 (introduction to Probability) 唔係 1 字 or 3 字 (Local)
Jacobian係,numerical analysis 個d唔係
Sad but true
好多人淨係見到ds人工好lun高 完全冇諗過背後人地落左幾多心機同時間去讀
樓豬嘅然到宜家都諗住考埋牌 點解唔索性audit再轉行 一係就拿拿林砍掉重練啦
真 我上曬andrew ng都仲係覺得冇得自己開project玩
笑撚死 攞得個4好意思講
你讀左咪知難唔難
大佬係咪假膠,dse lv 4都拎來講就咁拎住個5**都冇人睬你啦
你話識friend econ engine可以做到

你到底知唔知呢兩科比起你讀多幾多數

on9 Accounting死返去考cpa啦
有波有西就有利
AI/Data Science呢類工
係俾班痴線佬做

得罪講句cs grad個堆都未搞得掂
其他major又有幾大機會做得黎啊
系你老母咩系系系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞