會計撚想轉去Data Science

241 回覆
10 Like 219 Dislike
Big4底嘗試過學coding但都放棄左
會計死路一條
首先分清返做data 主要分三種工
data engineer , data analyst同data scientist
如果想做data scientist
好基本都要master 但要競爭到就一定phd

識3個人分別做有水喉射住既港資中資startup同美資mnc
佢地都係cs or math phd 出身
所以佢咪考慮轉讀
樓主不如考慮下data analyst,學下stat 同python 先
絲打係唔係加拿大讀書?
FAANG都有主要做market research喺product team入面嘅data scientist 做嘅嘢大多就係你所講說不上什麼專業嘅嘢 而好多人都係有phd/ technical background出身
另外ds bootcamp其實都係搵笨嘅 好多人讀完出嚟之後都係轉唔到行 或者去咗啲細公司做data打雜
同software engineering唔同 SE(web/app)本身啲嘢唔難 有學過就識同埋demand夠大 所以啲bootcamp先叫做有啲用 而ds其實諗吓都知 有咁多stat/cs又或者係有postgrad degree嘅人想去做data 同SE相比可以話係high supply of highly skilled grads另外人頭嘅需求唔係話太大
所以其實最後啲大公司點都一定係揀咗呢啲人先㗎啦 幾時先輪到bootcamp嗰啲
好多時都係講supply/ demand 公司有得揀嘅話點都係請勁啲嗰個 即使最後可能都係做啲唔係太複雜嘅嘢
另一個角度 其實基本數據處理係通用 你咩行業都好 識左無壞 一生受用

pivot table 就係pivot table, 唔會因為你用左python 黎做會勁d

當你發覺excel 處理唔到你既需求 你好自然就去搵第二隻tool

btw 最近發覺d 銀行/account 都叫人去學python , d 老細諗乜
我都係咁諗,咁樣好似好過直接讀Master
你點知?
有諗過如果將來係canada or US 草D經驗,之後返香港做,睇下有冇得升級
系你老母
https://link.medium.com/VqEpFEqujeb

一篇講得幾好既文辛關於ds
我係data engineer
只可以講想做真data scientist第一件事係移民
德國同英國比較多呢啲工
我個時見工第一題就考ngram做nlp
冇數底包你收皮
DE都要識ngram?
啲startup係一腳踢 由頭自己scrap做到落尾
Data science = statistics
ds數底好唔夠 stats底好更重要

你讀business個啲唔可以叫stats
樓主都係正正經經入逼4 做3年考埋個牌算啦
見你d對答天真過天真嬌,唔好搞咁多啦
完全係因為introduction of statistics 拎左A
然後覺得自己對「數據」有興趣
又唔可以咁講
所有野都係由少少興趣開始
覺得自己有時間可以付出就做
做完發現其實冇興趣咪算囉
好多人中年危機先嚟轉行
屋企冇經濟壓力不如後生讀多幾科
始終專業好多時都做一世
無謂自己成世都唔開心
樓主可以 down 本 Elements to Statistical Learning 返嚟睇下明唔明到頭三個 chapter
呢本嘢係 ML statistics 嘅精華
why返香港
sorry, 我唔係好慣中文,但改緊,比之前好左

歡迎指點
d 錯別字真係睇到好辛苦 返香港之前不如學好繁體字先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞