會計撚想轉去Data Science

241 回覆
10 Like 219 Dislike
我衣家year 4 讀緊accounting

當初系屋企人叫我讀
但我之前intern 發現對data 同tech 比較有興趣,衣家諗住出來考埋會計牌之後就轉career

衣家系kaggle, coursera 自學AI,ML courses, 唔知對搵data scientist 工有幾有用

想問清對以下方法意見
1. data science master
2. data analyst -> data scientist
3. 仲有冇其他方法?

想問如果系絲 + business background 會唔會有利?
唔好傻啦,個撚個都講data science
呢個job position 係人中之龍黎
冇mphil/PhD都做唔到呢個位
會計加加減減又冇數底code底就唔好衝出黎柒啦
衣....系...
唔係咁易做到data scientist
真 又唔係cs grad...
Programmer可以自學
但data science絕對冇可能
同埋咩udemy coursera 係皮毛黎
絕對唔夠你出去做
Business background 你做pm, ba咪好地地
咪搞啲serious 數底既野
點解會覺得絲+business會有利一街都係讀business嘅絲㗎啦
做住analyst 先,想做scientist 要上mphil phd

冇讀唔好諗
冇數底自學data science
你睇得明本textbook 咩
靚女+business會易啲開床單
最低門檻都cs major first hon/ master/ mphil, 樓主諗多咗?
認真答你
女人係有著數
但都大把真係識數學嘅女人
你入到1 入去讀下同D peer比較下證明左自己係有D能力先
留名學野
你udemy教果啲係call library, 你做data scientist係自己寫個model出黎,仲要用deep learning去train,冇得比你鳩call,講緊係有stat底
利申果啲courses睇曬咁制
你讀過咩數學course?linear algebra有無,statistics讀到幾深?
做data analyst有機會嘅 但前提係你有master收
你呢啲同另一個post講BBA出嚟讀啲bootcamp又話做programmer冇分別
Math fg grad 搵工搵左幾個月 無response 極少interview
有stat底
樓主唔好咁多希望覺得香港地有咩data science工
就算有 都係請PhD先 再唔係就Computer Science grad做application
如果linear algebra就夠既話 我諗9成大學生都做得啦
究竟留言嘅清有幾多真系做緊data scientist

識得有人攞住engine degree econ degree 都搵到data scientist 工
系你老母
搵工加油! 祝你早日有offer
其實data science好闊,係北美例如Facebook SV office人地data science team係做data analyst多,但data science team (infrastructure)先真係班PhD develop model
我覺得界定咩叫DS先好討論
我識人中大畢業唔過三淨係得ug degree都做google brain research
你都可以架 加油
香港大把所謂data scientist 只係拎個tableau 做下data cleaning 同visuallization, 再加D 簡單workflow 就收工
咁你咪問你識嘅人囉
上嚟問做乜
大把人攞住engine degree econ cs math degree 都搵唔到data scientist 工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞