會計撚想轉去Data Science

241 回覆
10 Like 219 Dislike
樓主唔好比佢地陰到
因為呢行太好做D人驚其他人入去搶飯食先話唔好
depends, 冇人知過幾年之後個世界會點
不過到時如果有好機會可以晉升, why not?

其實都係睇邊度有好發展落去邊度囉
Stanford 個本?
放心
無數底一定睇唔明
雖然好難聽
但係事實
要睇得明要get used to math notation 先
跟住再揾intro to matrix computation 學識svd
同埋basic multivariable calculus
Pattern Recognition and Machine Learning
god tier intro textbook
識model.fit夠啦
搞咁多野做咩
edx有個mit出既data science micromaster,可以讀下睇下手感如何先
之前讀過另一間u既micromaster,冇微積分線性代數底真係學好去先
咪 introduction to statistical learning 囉 😂 再加 edX online course
最中肯嘅意見

睇呢個reply就夠
其他可skip
其實樓主都只係想要人安慰下啫
你一定入到去做架 香港好有前途架做ds

而事實係你冇cs/eng related 人地唔會揀你
我覺得5樣都基本 冇咩講錯
我做呢行
香港data 得金融同保險
都幾多application 係原於differential equations
當然你可以話 shut up 跟flow 打code 就得 唔洗理計數
咁但係連呢d都唔識 同人講人你學data geh
就真係覺得你流流地
口痕interview 問你一兩句上面果d 我唔會覺得好過份
大家要求都好高 好彩一早入左行 上面講既野我入行時一樣都唔識 全部on job 一路學

咁多assumption 一定要識乜識乜先可以做乜
thanks
李家誠未讀過u都發達架
intro stat我都a, 學埋d 19 機率,test, 有幾難姐
再深d就真係搞唔掂啦

日常用下Linear regression, 頂多用下GLM就收工
data analysis 都有master 讀
如果有錢都不妨讀下,學下code 又識多d technical side 既朋友仔
認真python 係好用
但account 需要既analysis 同reporting 根本未去到用python 既程度
internal睇咪用下excel, 要比老細睇靚仔data visualization 用power bi /tableau 呢d user friendly 既好過
data visualization唔係data science
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞