會計撚想轉去Data Science

241 回覆
10 Like 219 Dislike
清你講啱啊

我聽過有其他人都係講DS 好闊
可以係近 data analyst可以喺近engineer
所以我諗緊近data analyst嗰種
但係我唔識有人用accounting degree搵到工呀嘛

想睇下有冇清做緊呢行嘅畀少少意見
認真?

香港唔係好缺data science人才咩
上網見到話香港的data science field 發展好落後
因為係北美就算入ds入面嘅da/d engineer都好難,所以佢地可以叫DS,起碼入得都math底
香港你就都係用翻data analyst準確d(甚或次d嘅Business analyst),data engineer都唔好用啦
建議你學咗linear algebra, multivariate calculus, 之後再學programming
pearson本probability and statistical inference 夠你了解stat 入門 當然之後要再睇書

你講嗰隻da 喺香港多數係開tableau 砌下dashboard run 下sql

利申 stat ug 做緊呢行
香港女人不嬲都鍾意用女性身份呢r著數架啦呢類女人真係冇撚用
清你個朋友係點樣入唔到㗎
咩degree, 同埋係咪一畢業即刻搵到?
咁你上呢度問做乜撚,人地答完你你又話有幾多個真係做緊data scientist,你都係想搵認同姐
而家影幾張相, 呃吓毒撚仲易開單
自學? 人地求其interview 考algorithm 驚你睇都睇唔明
上面咁多個 degree grad 嘅人都有返咁上下數底
但account冇
欣賞你識得係kaggle, coursera 到學

睇你background 依條路唔係咁容易行
你可以試吓做咗da先 睇下係咪真係對依行有興趣先再讀下machine learning 再諗ds

利申ds
你話你上緊d online course, 咁覺得d 數難唔難?
d 工具 或者 programming language (e.g. python) 難唔難用? 知唔知道係用黎做乜?
如果 你覺得d 數同 tools/programming lang 好容易, 咁代表你天生食呢行飯, 上d online course 再自學下就去見工, 唔駛浪費金錢讀多個 MSc
如果你覺得吃力, 咁代表你 好大機會 只會搵到d 廉價 ds 工作, 人工 <= 撈會計
如果你只係想搵份人工ok既工, 咁會計其實都唔差?
再唔係都唔一定係做 data science方向既工作, 其他 IT 例如 dup code, IT sales, project mangemant 一樣高人工

比個價目表你參考
政府 Tcon (用政府 Tcon 黎參考只因為個價既range 比較細, 私人市場個range 太闊)
https://travelnlog.com/2020/09/27/t-contract-%E4%BA%BA%E5%B7%A5-%E7%B6%B2%E6%B0%91%E5%88%86%E4%BA%AB%E6%94%B6%E9%9B%86/
thanks ching

ds 係咪係外國發展會好過香港?
thanks ching !
我會自己睇下,諗清楚D
人地讀Econ 成日要用到 Stat, basic 微積分。你會唔會take 返啲course 睇下咩嚟先?
R唔到個堆會變女權撚
你諗諗有冇可能向會計 X data science 既方向發展
唔係既話你一D優勢都冇
真啊
連微積分都冇掂過 想學data
等於燈娥撲火
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞