會計撚想轉去Data Science

241 回覆
10 Like 219 Dislike
其實想轉未take 幾個online course, 同在學校讀幾個cs/math faculty的數學course 同programming course, 有恆心讀落去有咩唔得.
不過香港d high tech 野離離去去都是吹水大會
可能會計反而仲專業
數底background
當然啦 同時能力要求都高過香港
讀bba做programmer 其實冇問題
呢行岩讀stat人去做
我讀cs都覺得搞唔掂
我大概係一六開始做 無所謂既data science 底 當年根本無degree, master 都係ust 岩岩開 有心做既吸需要理太多comment 永遠有人話要數要stat

若然你係想做data 有關工作 唔係想做research 我建議係好好地打好programming 既底 幫到你走得更遠

而家先year4 大把時間
如果只係求其想搵份工 我覺得data science 唔係一個好選擇 己經遲左, master 同bachelor 都開到周街都係 競爭好大 實際需求好少

就算外國都好 要求mphil phd 亦常見 你對手就係呢d 人 要諗下自己有咩優勢

同埋預左 要不斷學野
明白,really thank you, ching!
Bonferroni correction? T two?
識黎無意思
搵工不外乎問SQL CS Algorithm Linux 再唔係soft skill
可能我搵果d 係咁
但呢度係香港
諗諗下都覺得係
如果冇data science 就算好彩入到行
轉工都會同人比下去
做data analyst 好似好啲
打好programming底 唔做research
咪姐係做software engineer 都岩嘅 有份掂data
但唔係data science
我覺得你cs同stat有d充字數feel,data structure都包埋Linked list同vector啦講真,DBMS點會唔學SQL,d大學course咁舊
其次你stat list嘅content 80%(唔計最後個幾個terms)都係intro stat嘢黎。得math叫左似樣小小
我都報左master in data science, 不過唔係為搵食,只係好奇讀下
香港地好多data scientist 工唔係掂好多ml
好多時都係manager grade管住條team
要砌ml,dl model請搵machine learning engineer 工
香港公司邊有咁多位俾你做research吖
最實際就學好啲programming
現實啲data唔會咁順攤俾你一個model.fit搞掂晒
你點都要自己執順佢
舉個例啫 想知下樓豬讀左咩咁大口氣話自己輕鬆讀到stat
三大stat first hon表示都唔敢話自己覺得易
你都可以咁講 睇你公司咩stack 啦, 如果java/scala 底 data science 既人會識寫咩 最多都係寫prototype 既data pipeline, 同production level 既仲有d 差距

我唔覺得做research 先係data science 不過見人見智啦
又話自己會計L, 又自稱係絲,有J絲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞