會計撚想轉去Data Science

241 回覆
10 Like 219 Dislike
腦細叫到唔通唔做咩
會計撚: 下 電腦咋喎? 我成盤數都tie到啦
認真?
香港地無乜data science
有都係比 中美低幾個level

一黎無咁多有相關知識/經驗的人
二黎無咁多cheap labour幫你砌data
三黎無咁多公司投資落去
四黎香港好很即食 無data無即食
但又唔落budget整靚data structure & storage

咁多飯係香港
應該得Ibank / banking mkting / digital marketing
比較有potential 搞data science
但一global firm就直落regional team / HQ做啦
幾時輪到HK
巴打 唔好再9up 老點人啦 你自己做埋啲偽ds就以為全世界都係咁
睇玩邊范姐
係唔一定要識
其實樓上果d人唔好再老點人讀math stat
正正經經讀computer science 就算無ds 都有programmer做
樓主可以試下data analyst 個D位嘅
但係其實唔好做 人工唔高 又咩都一個人做哂咁
咁practical 都係事實 svm 學完從來未用過 請人始終係講output 唔係睇你識幾多 最後一個咩都唔識既人入黎fit 個logistic regression 同你一樣咁準
btw 唔係話唔洗識 我都好struggle 要識幾多theory 野

但睇都係純粹滿足自己 同無咁心虛 對工作影響唔

bootcamp 都搵到ds 工?真係咩 一街master, opening 得幾個
Markov Chain ,Poisson process
最直接就係報返個DS master
但基本上有20個人同你爭一個位
呢條list d野都係ug 1字頭d intro野
ching不如讀咗ESL先再討論
唔係好敢信一個acct major嘅ug會睇得明 理得你business stat係咪攞A

talk is cheap 喺度問想做啲咩係冇用
你做過project真係讀吓自然會知自然有冇能力
佢啱啱讀完嘛
老老豆豆啦
你生生性性畢業入Big4做下狗
之後再睇下有冇得轉field好過啦

再唔係搵個M grade/大啲既Senior
嫁左佢都叫嫁得唔差

Data analyst搵又唔係特別多
做Data science你又唔夠料
仲要係呢世都唔知夠唔夠料

如果想做business analyst
直頭唔洗上黎問添
分數唔太差 大學果陣有番啲exposure
個人presentable啲 零底蘊 都可以搵到
喂1字頭......你讀邊間?
系你老母
Coding都學唔識真係有啲問題
Ngram好似已經outdated
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞