[新手睇晒置頂先好問]水晶撚入嚟 (36)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
但如果黃店list到除咗名仲可以喺邊到標
移去list完咗之後一行,加呢件事

因為我諗就算直接除咗名,jai咁出名,之後都會有新手入嚟問jai如何,有冇人買過之類
都啱
不過黑石堂就算放第一行都仲有人中招
咁佢當年係有罷齊嗰堆日子嘅,宜家仲有睇到啲post,list注明嘅理由我應該都有核實過
我會傾向睇佢咩回應先再投要唔要除名
如果佢有喺舖頭ig公開件事同退齊款(水晶+化驗費)比人的話我覺得可以保留
但最好都加返句話曾經賣有燒黃晶

係啊 仲有乜乜隕石果啲
問佢係咪真 佢話係真 某程度上咪回應左
仲有藍茸 又話驗 到而家都冇下文 係咪驗完假唔敢話人聽呀
呢隻斑彩好平架炸
嗰下佢應該仲真心覺得係冇燒啫
我意思係睇佢點公開咁回應
而唔係退完錢比一個客就當無數
佢啲黃晶球都賣咗好多出去喎

藍茸有人話live睇過證書好似係
利申冇見到
sor我根本冇follow tq太閪太煩完全唔想睇到佢
大家會唔會覺得投到煩變咗投票轟炸連續咁嚟都真係幾難諗點搞

twinker_queen除唔除?
:唔使除
:即除
果個月次次都睇咁濟冇見到
唔係成日睇佢live
希望佢會擺出嚟

唔知佢今日會唔會又取消live
到而家都未講開live 仲諗住睇吓佢哋有咩解釋添
賣完假野退錢打和真心都執到啦冇人報警已經好好
今次應該無其他店主會派打手上黎抽水事關大把大鋪都賣開呢兩款野 純粹睇jai點做公關
斑彩死得好冤枉 張cert唔嗲唔吊咁反而想知特登去買買完又驗果個人係咪同行 唔係下下都屈同行抹下但呢下真係似做鳩佢
有排好迷斑彩 有研究過下
斑彩做夾層石好似係normal practice 嚟 係珠寶界係受認可而且斑彩太脆弱唔做夾層係生存唔到
我到而家都唔太明斑彩合成個位係話佢嗰三間定上面層嘢
我覺得反而係啲無點做功課就去買既人正常search下都知班彩唔算水晶 上面透明果層唔會係佢既一部分
咁成粒攞去驗個結果實會話佢係夾層石架啦
應該係話緊佢由三層合成?面層石英 中晶班彩 底層有塊唔知咩板
Jai真係越做越冇良心唔係要狙撃佢 純粹想些牙下自己嘅購物體驗
利申先 因為疫情同工作關係我通常喺直播買晶 而直播買晶貨不對版冇仇報係潛規則 我都冇諗住追究

以前直播同佢講話想要高質乜乜晶咁 佢都幾均真 會拎啲對得住價錢嘅質數比我 收貨都靚嘅 所以都放心喺佢直播買野 計計埋埋起碼買過成皮野
之後隔左排冇買 有日突然想搵一種晶 照舊直播同佢話想要高質乜乜晶咁 個價位係高過平時嗰種晶應該開嘅價錢 因為我一開始就話想搵高品 佢都話係閃嘅 我理所當然咁認為既然係高質貴啲好正常就買左 收貨見到得一兩粒珠閃已經深知不妙
我知直播買晶一向有風險 隔住個mon我睇唔出佢到底閃唔閃 出於對佢嘅信任照買左 我又冇錄底直播 冇對比冇傷害 本身都冇乜野 咪睎埋眼洗下自己腦照戴上手算
點知 我一星期後見到嗰種晶番大貨 佢仲出po教人分grade 對比番我收到嗰條根本就係入門級而唔係高品 入門級嘅價錢係我嗰條嘅三分一 即刻嬲到仆街 一眼到條晶就諗起被當水魚清尾貨嘅經歷 最後送左條晶比朋友 眼不見為淨 再冇幫襯過
面層唔係水晶
證書個結果隔離remark個段英文有寫係講緊quartz top>ammonite>black colour base
Wiki都講左斑彩點加工同特性
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%96%91%E5%BD%A9%E7%9F%B3

特性
斑彩石(ammolite)的摩氏硬度只有4.8,表面色層軟脆,並且越接近地表面的斑彩石顏色越暗淡,多呈暗紅或是褐色。因被空氣氧化所致。斑彩石不能直接裸露在空氣中,出土的原料在一年之內不做任何處理,顏色將慢慢變暗淡。只有覆膜才能保護斑彩石避免受到氧化和傷害。

加工方法
目前市場上斑彩的加工方法有兩種:一種是原石滴水晶膠。出土的石頭將無色部分磨掉,直接滴膠。這種加工方法保持出土狀態,多數形狀各異。且有很多凹凸不平。原料損耗小。這種加工方法不好的地方是表面為膠面,不抗刮花。另一種方法是蓋水晶面,斑彩表面有一層水晶或是尖晶,但是這種加工方法要求斑彩為純平,並且工藝複雜,損耗大。所以市場上只能見到小顆的水晶面斑彩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞