[1月高質異世界番] 〈已整合〉〔集中動畫討論po〕無職轉生~到了異世界就拿出真本事~〈6〉

1001 回覆
30 Like 4 Dislike
補充一點,劍士喺迷宮裏面冇乜辦法補充飲用水(除非靠怪物血,或者好似基列奴咁),法師卻可以利用水魔法自製清水,淨係呢點都已經夠決定補給能力

但返到正題,普通(中-上級)法師1v1劍士基本上冇得打,淨係睇魯迪戰保羅&戰綁匪就知
作者運用呢點所以魯迪先係魔法師
如果唔係佢成套小說自己單挑唔洗隊友啦
點解主角用豪雷積雨雲要詠唱但用其他魔法就唔洗
係,識水魔法某程度上等於隨身無限水源, 長期冒險balance breaker之一.

又或者咁講, 法師+僧侣技能雙修+識基本近戰防身(唔使好似專職劍士咁, 剛好護身就夠). solo長期作戰打怪基本上唔成問題. 重點係法師僧侣夾埋的技能令冒險者最多只需要帶後期主角發明的mp水, 其他所需有mp出魔法以可以解決.

呢點真係同online game差唔多, 一隻戰鬥職業帶補師=永動機, 講到呢度大家有冇想起RO?
想show off緊係詠唱型d啦
仲要專登要魯迪打一D先天對法師唔係咁友善的跨職業競賽
諗起樣野 其實佢地三個都算成長期
點解啲人好似無乜高過咁
反而係綠毛咁快聲都變埋
第一次施法需要咏唱來感受魔力流動 下次先可以單靠想像力施法
其實有高到
因為有近鏡對比嘅多數都係細路同細路?
艾麗絲(12歲)有成長得比較快,你睇返第五集同今集,同盧迪(10歲)嘅身高差距大左
希露菲(10歲)可能愛衣用力過猛掛
順帶一提魯迪係用唔到無詠唱既治療同解毒魔法
因為就算實際用完都唔理解個原理係點所以模仿唔返
作者根本有心設佢做魔法師而俾人㩒住屎忽屌打
咁又無咁嚴重
惠惠明明唔使詠唱次次都up一大輪
唔係咁講的,當劍士要組隊友冒險果陣,魯迪憑法師+一點補助魔法就可以solo長期農低至中強度地方。

只係作者好有心咁長期放佢喺對法師不利場合,分明玩9法師
主角之前已經有無咏唱

有MP水之前已經有MP石

mp石好貴

官方係咪謀緊我副身家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞