[1月高質異世界番] 〈已整合〉〔集中動畫討論po〕無職轉生~到了異世界就拿出真本事~〈6〉

1001 回覆
30 Like 4 Dislike
典型冒險者組合
肉盾+戰士+魔法師+神官
多數都係得戰士有單打能力
對自己pat pat用heal強化,仲用劍聖招式
偏偏平時我哋小說睇到的都係魔法師的弱項: 1 VS 1決鬥. 仲有十強排行榜

甚至唔使大規模戰鬥, 只需要加上小組對戰10 VS 10, 就已經睇到一隊全劍士隊 VS 劍士混法師隊的差距了. 更加唔好講對full team劍士,戰士,僧侶,法師的完整組合了. 差唔多水平下全劍士菜刀隊應該會死得好淒慘
藍毛咪自己一個清迷宮囉,邊個話唔可以單打獨鬥
同等級劍士一樣可以做到的話,咁比就冇意義。

而且我講的單打獨鬥,係決鬥模式咁同差唔多水準的劍士打,我哋亦一直係討論緊呢個形式的單打獨鬥。咁低劣的偷換概念係唔會成功

叫藍毛1vs1差唔多等級劍士打幾場先再講
一個戰士打迷宮未必得,解毒,飲用水,光源,生火,呢啲戰士搞唔掂
oh,我係將戰士代入成現代專業士兵的單位。一個專業的現代士兵上齊裝備基本野外求生例如生火,飲用水係冇問題。

定呢個異世界的劍士,戰士除佐戰鬥就冇學野外求生技能?唔make sense 喎

仲有唔好想乘機偷換話題轉成講單人打迷宮,同我返去打榜,1對1比試法師的弱勢度,偷換概念或者嘗試轉移視線的小技倆都係冇用的
你係動畫黨定係小說覆你既話會有大量劇透
anyway,你就先當呢個世界既設定係劍士就真係淨識打鬥先,以保羅做一個範本
打迷宮係講緊少就3,4日,長嘅要成個星期,無記錯現代軍隊都係頂多拎三份口糧...水有重量,食物,各種傷藥,各種解毒藥,帶得幾多,戰士玩法其實固定左...最好近,太遠都有危險,1 vs 1,對方一多就會開始失利,詳細唔講啦,有第三季先會睇到
我諗都要睇距離嘅
如果隻抽開始個陣隔得2-3米咁實俾劍士秒
如果隔成個運動場或者更遠法師先有得用魔法鬥
其實都要睇位置,法師唔怕炸到人嘅話一用範圍攻擊其實戰士無對應裝備都無解
所有角色嘅一舉一動都有原因
動畫拍落去同輕小説有得揮
重點無職世界直到主角出現前,魔法都是吟唱,威力越大魔法吟唱時間越耐,威力太細又打唔穿鬥氣防禦。呢個至命傷變成法師同劍士1vs1隻揪最大弱點。仲有喺主角發明mp水前,開大技太多魔法師mp會乾塘,而不幸地呢個異世界目前未有唔使用自身魔力,借大自然魔力可以使出魔法呢種外掛。
都係咁上下,但睇藍毛出中級同混合魔法都比想像中快,仲有某條肥佬貴族都可以夠時間出魔法射劍王
ok,冇問題

不過攞迷宮比法,法師唔係應該都係以剩係識攻擊+小量輔助魔法為基點?幾時開始將主力攻擊的法師同主力治療,補助解毒的僧侶功能合2為1?

還有食物,補給問題劍士有的話,法師亦一樣會有,如果話法師可以迷宮狩獵食物,咁劍士理論上亦一樣得,分別只係法師可以自己生火,劍士要自己帶生火工具(如果有類似火焰劍之類的技能就仲好,直接用劍技點火就夠)。
正常,每個職業都有強項同缺點,喺某d場面係法師發揮之地,而喺某d環境係近戰系佔優。相互平衡係正路,個人認為唔同職業本來就唔應該大亂鬥。
所以基列奴先要魯迪教佢讀寫計數同魔法,因為佢奶過野
講設定算啦 咪引用太多日後劇情
我知邊啲唔講得,邊啲講得,你放心啦
小組對戰全劍士真係未必輸
法師唔識無咏唱,前搖咁大就一定有人保,計埋僧侶以輔助為主,即係劍士組派一個敏捷既劍士都可以牽制三人
變相混合組既前排要承受更多劍士既壓力
再唔係劍士組搵人坦傷其他all in衝後排都好難搞
10v10規模都好細,100v100以上我諗混合組先有機
利伸:動畫黨
酸狼?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞