我的英雄學院漫畫討論post (12)

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
痴線,我以為得一格
仲要係本人真身出來幫手
過兩集69會唔會變左粗線條咁畫
終於入主題啦
之前成日唔多唔少滲啲世界觀設定去令人諗所有人都有超能力嘅社會會變成點

當有一部分人有超能力 個人嘅武力可以同國家對抗 (e.g. AFO)
傳統嘅社會規範會失效
個社會會變返做Hobbes所講嘅State of Nature
所有人都靠拳頭去講嘢
呢段時間就係AFO同一眾黑道嘅黃金時期
相信佢哋當時就係主導住權力個一班人
以現今文明嘅角度就係黑暗時期

直至Allmight代表住大部分嘅弱者打低AFO建立英雄社會 佢就成為咗英雄社會嘅和平象徵
所謂嘅英雄社會就係要令個社會大致變返做有超能力出現之前嘅社會 唔同嘅係政府會監管並壟斷呢啲超能力
只有政府認可嘅英雄先可以用個性
一般人一般情況唔可以亂用個性
麗日要英雄執照先可以用無重力幫屋企人嘅生意
69 轟 飯田用個性打英雄殺手都係走灰色地帶

咁呢個由Allmight建立嘅英雄社會唔係一個完美嘅答案 都存在一啲問題
好似英雄呢樣嘢變到做打政府工咁變咗質 所以先有英雄殺手嘅出現
有啲Villain係因為佢天生嘅個性而有佢自己嘅天性 好似渡我有吸血嘅慾望 咁解放陣線就係反對呢種用社會壓抑天性而出現嘅反抗勢力

到而家AFO再起 英雄社會崩壞
又返返去State of Nature
而家係睇下69點幫手建立返秩序

所以成個我英嘅世界觀睇佢嘅社會變化係好有趣
可惜係佢有啲位寫得太差 捉到鹿唔識脫角
尤其是解放陣線太快完 講唔到太多英雄社會個種對每個人天生個性嘅壓抑

而家主題出咗嚟係好睇返嘅
希望個終章可以救返全套漫畫
最近幾話真係好睇返好多
好似英雄呢樣嘢變到做打政府工咁變咗質 所以先有英雄殺手嘅出現
尢其係好多英雄本身係為左打份工
因為走犯事件 而唔撈 呢一部份真係寫得幾好
佢打爆豪個幾話真係好燃好熱血,好期待佢有發揮
但合宿篇之後已經冇佢既事淪為路人
反而最正係劇場版2 plus ultra拖延nine
有好多角色都寫得唔夠
補充多少少
英雄社會中入面最大嘅問題係普通人將保衛自己嘅權力外判咗俾政府體制嘅英雄
每個人都有個性 但大部分人都冇好好訓練個性
舉個例69老母如果好好訓練佢吸嘢嘅個性隨時可以變神羅天征
大部分人冇有力嘅個性遇到有Villain就係搵英雄而唔係自己同villain打過

呢個就好似槍權問題
如果個社會治安好好
大部分人唔介意將槍交俾政府去保護自己
但當社會發現政府嘅槍保護唔到自己
啲人就會唔再信政府自己揸槍保護自己
當英雄被Villain打到一仆一碌
社會唔再相信英雄會保護自己
英雄社會就崩壞咗
啲人就會轉向靠自己嘅個性保護自己
所以先有今話嘅呢啲留守者出現
無啦啦今星期休刊
真係出翻黎做墊腳石
唔想長覆你
不過你講社會自己揸槍
其實作者都有講少少, 講特異點, 講新世代係多種能力結合更強, 同埋用藥問題
但都係捉到鹿唔識脫角問題
其實呢個篇章反而講下新世代, 可能細路都要打仗, 但能力好強
大人們為保家園用藥(甚至之後暴走?), 都可以游走於黑白線
不過...都係算啦
無啦, 有吊就已經玩完
寫到咁注定洗白
好驚爆豪第一眼見到69會炸撚死佢
佢就咁走左去
岩岩重睇緊
前期真係熱血到個人會震
動畫有you say run加乘就更加
終章寫得好d個尾收得靚
希望做唔到神作都做到經典既佳作
睇新個個劇場版仲正
最尾爆豪同69一齊打
好似話平哥病咗
睇完eva
唔係周芥見一齊去睇eva咩
好想快啲睇下話呀屌
allmight真係好夾deadpool套漫畫
無架啦 開定盤最後死幾多人好過
其實弔同渡我條線一路好清楚要return to monke
係講英雄社會只會容納到all might呢d人容納唔到弔, 渡我呢種人
雖然佢地本質係對他人有害, 如果唔係咁岩有共同敵人其實未必做到盟友
但係佢地角度, 文明比無秩序一定係更加oppressive
所以我唔明有咩咁模糊
專注講就入到watchmen既領域
好似OFA既傳承應該由英雄自行決定定係社會集體決定

好有興趣睇社會對OFA既消息有咩反應
由其聽到原本繼續人係百萬會點
不過宜家見69進化得咁順利, 面對公眾好似唔係問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞