我的英雄學院漫畫討論post (12)

1001 回覆
26 Like 4 Dislike
New post lm
lm
洗火佬仲比心機過洗爆豪

火佬今話我覺得仲兜到同早期形象consistent少少
爆豪根本唔需要洗到佢同69要和好咁
本身自己思想有成長 識得同人合作 又喺火佬到學到野
獨當一面咁已經係最好睇
依家搞到變埋69後宮咁 陪太子練功當贖罪
感覺好似跳過左d野
火佬依然當焦凍係自己既遺產, 依然將個仔同事業劃上等號
只係由一個問題逃避到另一個問題
有冇d事可以表視到佢呢一面, 而唔係剩係由把口講出黎?
點解剩係描寫到冇人正視到燈矢
呢集好趕
我諗爆豪係要學識救人,
當初拒絕同敵聯搞埋一齊都只係因為覺得佢地係losers
all might先係真正贏家
冇"想救人"呢點, 就只係敵聯眼中果種"鍾意角色扮演"既英雄
爆豪重點就係打villian
lm
佢性格仲閪撚過火佬
又玩bully 又粗魯 唔tune 下冇可能做到英雄
唔係喎
個句係阿媽講, 焦凍係我地家英雄
同埋火佬執著從來都唔係英雄呢個職業, 係執著no.1/搵人擊敗all might

佢同all might傾計個話之後, 心態已經係半祟拜/承繼all might
加埋鷹提佢要照顧下一代
我已經感覺唔到佢人格上仲有咩問題
sorry 講得唔清楚,
係段回憶入面既時間點
完全係將d挫敗感發洩係焦凍身上, 應該學到個仔唔係自己既工具又學唔到
真係唔知佢係大仔身上汲取左咩教訓, 咁多個機會可以改到冇改到,
擺到明係自己對夢想唔肯放棄
仲要俾焦凍特別待遇
點樣可以想逃避燈矢, 然後就選擇幾乎製造多一個燈矢呢
一刻都冇諗過如果自己都放棄, 個仔可能就會放棄?

我expect會有得睇轟佬表現佢點樣執迷, 夢想先於家庭既一面
或者佢點樣係操焦凍既時候搵到安全感
(maybe因為係轟佬眼中, 焦凍冇自己既影子?冇盲崇佢?)
但係可能係未回憶完啦
定係佢蠢到以為燈矢係會見到焦凍好辛苦就會放棄呢
好自欺欺人既一個諗法囉但係
問題係燈矢根本唔係諗緊endeavor達唔達成到夢想
係想證明自己嘅價值
生更多仔同埋重視焦凍只係迫死緊佢
呢點同夏嘅對話講得好清楚
咁究竟火佬真係睇唔到呢點,定係自欺欺人呢
風紀會粵語翻譯緊急招嵌字,今期咁啱撞正幾位成員都唔得閒,進度暫時做到一半,希望有外援可以幫幫手,經驗者佳

有意請tg me:

https://t.me/Tobe_fuuki

今集個家庭會談好睇過d 打鬥好多
之前都諗過藍火個性應該唔係常見,點解冇諗過荼毘係自己個仔
原來係睇都冇睇過
之前火佬講one for all點解會俾d記者聽到?
主題曲搵北村匠海唱
首歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞