6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#21

1001 回覆
10 Like 13 Dislike
想放 但放左就無卡用
用粒5900x 上YouTube 都無卡
見呢到好似多咗人玩A卡
呢到提返而家RDNA/RDNA2卡玩Dx9 game時
個driver係會套用唔到AA (即係冇得用佢個supersampling)
(之前係連anisotropic filtering都冇效果 )

另外就係rdna2卡燒furmark時小心火牛頂唔住
個電流突波係遠遠比unlock bios嘅3090仲要高
二手都13k?
換轉角度用生財工具咁睇, 13k對於班礦工依然好抵
AMD卡唔係好掘D? 仲有礦機 係要買晒玩家D卡
DC 好多假POST 想收張低階卡玩下 個個POST都擺左好耐 咁多人查詢都賣唔到
RDNA compute比GCN仲要屎
咩事
明明係tsmc 7nm + GDDR6都搞成咁
其實都係得特登開furmark嚟燒果時會100%出現扯大電
https://www.igorslab.de/en/when-the-power-supply-suddenly-shuts-off-load-peaks-from-graphics-card-and-cpu-measured-and-evaluated-together-basics-practice/

不過始終張卡係有機會會一隊隊成500~600w電
搭6800XT/6900XT時分分鐘850W火牛都未必夠頂
好明顯賣咗無再上去close deal 7日以外基本上肯定無
呢D傻閪真係要pm寸鳩佢 以為3080炒得高3090都可以炒到咁 仲要inno3d
on9
呢個價礦佬買兩張3080唔好
3090個價無咩點變
逼用家買3090
Inno3d
所以nv將呢張卡set到1500us咁高價其實係好聰明
nv好清楚自己一定有辦法用呢個價散得走堆大晶片
我用MPT unlock 埋power limit GPU
1000W會唔會都唔夠架
唔好無神神走去燒furmark應該冇咩事嘅
但如果已經超緊 8 核以上 CPU 又插咗張 6800XT/6900XT
火牛又細過850W嘅話建議量力
雖然其實最壞嘅情況一般只會係會中 OCP reboot

利申 : 用緊1000w火牛 + 6900XT
以前用過一次A卡,初頭好好地,隨住driver更新d問題就開始出黎。自此之後都係用返N卡,除非A卡性能上屌打N卡先會考慮。
好多程式都唔支援a卡
btw 之前換卡果時仲用緊 X99 + 買唔到火牛未換新牛
CPU有超 + 用隻超過 7 年舊火牛 Corsair HX750
我公版 6900xt 剩係拉 15% power 行
隻火牛扯到走去用 100% fan, 嘈到飛起
唔怕死玩埋 368W mpt 跑 timespy
雖然冇彈 OCP reboot 不過隻牛基本上長期 100% fan
早知我張 3090 又開 HK$22,000 啦
如果ETH又爆升令到3080同3090一樣咁貴
話唔埋可以炒埋90卡
你睇下石頭牌果張高達卡(3080)都賣成萬五
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞