6800XT/6900XT/3080/3090玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#21

1001 回覆
10 Like 13 Dislike
4k gaming 門檻其實好低,是但買張3070/80/90就得,仲可以掉咗張2080ti/ Titan,試過4K 好難返轉頭玩1440p/1080p

課金俾Nvidia 同AMD啦,唔好望喇

睇唔到4k 同1440p 分別的話,門口喺你後面

4K 一樣有144架屌你

手持gpu 有西屌!

掘礦一係低調,一係死遠d
準備入手3090

LM
幾錢? 咩牌子?
再升上去,手持顯示卡有閪屌
突然間覺得 16000 放咗 3090 好心痛
啲人 13000 都唔買 3090,咁醒目
係囉

但好似話3090 雙面vram 掘礦會過熱
我張ASUS-3090-EK
唔用時挖礦,GPU 50度,水箱水溫43度左右,TJmax 88度,
應該安全

TJmax limit 好似110度
上到100度都要小心
無研究呀

我唔會攞我主力打機部機挖

部2080 ti sli idle 封塵先試下

但搞咁多嘢一日先得$100(未扣電費)

咁我不如賣咗兩張2080 ti 算

回上個post

用剩餘GPU運算能力去挖礦我接受到
即係用舊料整黎挖礦,或者唔用部機時挖
我宜家一張R7長挖,一張3090唔用時挖
一個月扣埋電費應該每個月收到4千(ETH升佐價先有數維)
拎黎交哂水電煤管理費,有淨拎去儲錢玩水冷
咁多
R7 2019既卡,因為HBM2關係,挖礦能力係3090既 88%
當年R7 VS 2080,買佐R7
仲要睇埋個價升跌,咁我買股票仲簡單,洗乜咁煩
所以用舊料,唔投資新野
股票照買
兩邊都
MSI 15000 左右
好奇問下, 咁樣掘一個月幾錢電費 有張3080 又係想唔用時掘但係唔知點解計落要倒蝕電費
硬解係n卡比較強
rx6000仲未解到av01 8k 60fps
https://minerstat.com/hardware/nvidia-rtx-3080
電費用0.25USD/kWh 計
(當2蚊1度電,預多既,因為冇計CPU,底板既用電量)
你再將個Est. daily 打80%就差唔多
有時上面個網既MH/s比實際挖大,可以去youtube serach自己張卡挖到幾多.

住宅電費係越用越貴,你自己check返屋企用電量去到邊個位
ETH價可升可跌,Do you own risk
thx 咁真係無計錯 如果24/7會倒蝕
得閒就掘 ,
睇戲嗰陣就會掘
就只有有打機嗰陣唔掘
冇關機幾個月

目標 回曬成張3080既本
暫時達成$3000 / $6899
不過日日睇到佢長期VRAM 104度 都有啲怕
之前訂定而家仲有?
加fan
對住背板吹,定係抽走背板啲熱?
電費係咪屋企人交
加風扇喺機對流,跟住背板再加一把吹
我諗緊 O11D XL 啲風扇點擺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞